Vesti
Politika

Veselji: Prištini uvek potrebno američko iskustvo i ljubav

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji primio je pedesetočlanu delegaciju američke države Ajove i tom prilikom istakao da je Prištini uvek potrebno američko iskustvo i ljubav, kao i da će njihovo i prijateljstvo biti večno.
Veselji: Prištini uvek potrebno američko iskustvo i ljubav
Kadri Veselji (Foto Kim)

U obraćanju gostima iz Ajove u kosovskoj skupštini, Kadri Veselji je, prenosi Koha, rekao da je Kosovo njihov drugi dom, nakon što je "pre deset godina proglašena nezavisnost".

"Priča koju nosi 17. februar 2008. puna je bola i slave. Trebalo nam je više od 100 godina da se izborimo za slobodu i nezavisnost. Ideal slobode koji nije nastao ni iz čega. Ali ta era pripada prošlosti, ono što ostaje su pamćenje i inspiracija. Država Kosovo je sada realnost", rekao je Veselji.

Veselji je rekao i da je "Kosovo u poslednjih deset godina načinilo ogromne korake u konsolidaciji: izgradilo je stabilne institucije, izgrađeno je stotine novih škola, ima policiju za primer, profesionalnu vojsku, otvorene su nove fabrike i postepno gradi pravnu državu jednakih građana."

Za sve nabrojano, Veselji je rekao da nije zaslužno samo lokalno stanovništvo, već je to postignuto i zahvaljujući, kako je rekao, doprinosu svih međunarodnih prijatelja.

"To je poseban doprinos svakog od vas koji ste nam pomogli da imamo kvalitetno obrazovanje, profesionalnu vojsku, unapređenu poljoprivredu i kulturu. Kosovu uvek treba vaše iskustvo i ljubav. Mi smo prijateljske države već deset godina, pošto je Kosovo država, i naše prijateljstvo će trajati večno. Da pomognemo jedni drugima, da ojačavamo svake godine naše odnose. Bog blagoslovio Ameriku, Ajovu i Kosovo", istakao je predsedavajući kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Američku delegaciju predvodi Zak Nun, predstavnik Odbora za međunarodne odnose Ajove, i Timoti Or, generalni direktor Nacionalne garde Ajove.

 Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021