Vesti
Politika

Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je predsednika Kosova Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.
Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Veselji je to rekao nakon sednice predsedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sednica tog zakonodavnog tela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je rekao da je na sednici predsedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim rečima, u interesu građana.

"Raspuštanje skupštine omogućava predsedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubeđenjem i još uvek tvrdim da su izbori jedino rešenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo", rekao je Veselji čestitajući građanima, prenela je prištinska Koha.

Pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memlji Krasnići iz DPK-a rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj pozdravio je današnju odluku predsedništva parlamenta o datumu raspuštanja tog zakonodavno tela. Koha je prenela da je Haradinaj rekao da je odluka skupštinskog predsedništva o održavanju rasprave 22. avgusta o raspuštanju tog tela "odgovarajuća i u skladu sa zakonima i ustavom".

 Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020