Vesti
Politika

Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji pozvao je predsednika Kosova Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.
Veselji pozvao Tačija da hitno raspiše izbore
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Veselji je to rekao nakon sednice predsedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sednica tog zakonodavnog tela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je rekao da je na sednici predsedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim rečima, u interesu građana.

"Raspuštanje skupštine omogućava predsedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubeđenjem i još uvek tvrdim da su izbori jedino rešenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo", rekao je Veselji čestitajući građanima, prenela je prištinska Koha.

Pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memlji Krasnići iz DPK-a rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj pozdravio je današnju odluku predsedništva parlamenta o datumu raspuštanja tog zakonodavno tela. Koha je prenela da je Haradinaj rekao da je odluka skupštinskog predsedništva o održavanju rasprave 22. avgusta o raspuštanju tog tela "odgovarajuća i u skladu sa zakonima i ustavom".

 Ostale vesti

Kurti neće sutra na konsultacije kod Tačija
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti se neće odazovati pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija na konsultacije, javlja RTS.
  • 31.03.2020
Kosovo sutra uvodi recipročne mere Srbiji
Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade za Radio Slobodna Evropa.
  • 31.03.2020
Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020