Vesti
Politika

Veselji pokreće inicijativu za formiranje suda za "srpske zločine"

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da je formalno pokrenuo inicijativu za formiranje "međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu".
Veselji pokreće inicijativu za formiranje suda za
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Obraćajući se predstavnicima udruženja porodica nestalih, organizacijama proizašlih iz rata, pravosudnim i drugim nezavisnim institucijama, Kadri Veselji je rekao da "srpskim kriminalcima još uvek nije suđeno za hiljade zločina i žrtava na Kosovu".

"Govorimo o međunarodnom sudu za zločine srpske države, nepristrasnom i potrebnom. Međunarodnom sudu, koji će suditi i kazniti zločine koje je počinila država Srbija tokom rata na Kosovu. Ti zločini dostižu veličinu genocida. Postoji stotine masakra koje je počinila srpska vojska. Desetine hiljada civila je ubijeno, među njima i deca i žene. Postoje hiljade silovanih žena i milion Albanaca proteranih sa Kosova, slično progonu tokom holokausta Jevreja", rekao je Veselji tokom obrazlaganja inicijative u skupštini.

Dodaje da ni nakon dve decenije niko nije odgovarao.

"Ipak, 20 godina nakon rata ne postoji pravda za ove masakre i zločine. Jer, Haški tribunal je ostavio nedovršenu pravdu za masakre Srbije na Kosovu. Takođe, i međunarodna pravda na Kosovu je potpuno propala. Nažalost, i mi, kao Kosovo, nismo uradili dovoljno – u vezi sa dokumentacijom podataka i svedoka", dodao je Veselji.

Tvrdi da ovakvo ponašanje leži u logici: "nekažnjeni zločin je ohrabrenje za nove zločine".

"Ne možemo i ne smemo ostati ravnodušni prema ovoj situaciji, prema ovoj opasnosti. Mi ćemo delovati kao država i kao nacija. Svi relevantni državni mehanizmi, pravosudni sistem, agencije, instituti, univerziteti, udruženja za ratne zločine, mediji i civilno društvo će zajedno raditi na prikupljanju činjenica i dokaza koji dokazuju genocid koji je počinila srpska država na Kosovu", poručio je Veselji obraćajući se okupljenima na satanku u sali za plenarne sednice.

Tvrdi da će sveobuhvatnim angažovanjem, u Prištini uspeti da tribunal učine neizbežnim.

"Naša poruka je jasna: Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i silovane ljude. Ne prihvata tišinu ili poricanje. I ta pravda će se desiti. Srbija će odgovoriti za ove žrtve. Naša poruka kriminalcima i zločincima, koji danas slobodno šetaju kroz Srbiju, je takođe jasna: pohvataćemo vas sve i staviti u okove. Počinili ste zločine zato što ste bili kukavice. Bojali ste se da se suočite se sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, napali ste civilno stanovništvo", zaključio je Veselji.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021