Veselji pisao SAD-u o zločinima Srbije, Dačić poručuje – manite se pisanja

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD, predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi i predsedniku Odbora za spoljne poslove, Eliotu Engelu.o navodnim zločinima i genocidu koji je Srbija počinila tokom sukoba na Kosovu 1998-1999. godine. Dačić poručio da se "manu pisanja jer su ih svi odavno pročitali".

Podeli ovaj članak sa:
 • Kadri Veselji (Foto Kim arhiva)

U pismu koje će, kako se navodi, biti poslato svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu, Kadri Veselji je pomenuo navodne brojne masakre i zločine koje je Srbija počinila na Kosovu, a koji su se desili tokom režima Slobodana Miloševića.

"Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica. 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu", navedeno je, između ostalog, u pismu Veseljija.

Miloševićev čovek, Ivica Dačić koji je sada ministar spoljnih poslova Srbije kaže da su ovim pisanjem pisama Veselji i njegovi partneri u Prištini još jednom pokazali elementarnu i političku nepismenost.

"Traže da se osude navodni zločini Srbije u prošlosti, dok i dalje traje teror nad Srbima na KiM?! Naše sunarodnike hapse da bi im oteli imovinu, izbacuju ih sa ministarskih mesta zbog izgovorene istine, a taksama od 100 odsto na srpsku robu iznuruju ceo naš narod", kazao je Dačić za "Novosti", komentarišući obraćanje Veseljija Kongresu SAD i najavu da će isto pismo poslati svim "prijateljskim zemljama", kao i Evropskom parlamentu.

U dopisu, Veselji SAD predlaže da usvajanjem rezolucije omoguće "formalno priznavanje istorijske nepravde" tako što bi osudili navodne zločine protiv čovečanstva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Dačić navodi da Veselji to ne pominje, ali da se vidi jasan strah svih u Prištini zbog podizanja optužnica protiv terorista OVK. Šef diplomatije, navodi list, ukazuje na još jedan propust Veseljija.

Ostale vesti

 • SL: Opozicija da pokaže odgovornost prema državi i Srbima na КiM

  SL: Opozicija da pokaže odgovornost prema državi i Srbima na КiM

  Srpski narod na Кosovu i Metohiji očekuje da će predstojeća sednica Skupštine Srbije biti prilika da se najširoj javnosti obelodani šta je sve naša država učinila po pitanju zaštite i opstanka Srba u južnoj srpskoj pokrajini, poručuju iz Srpske liste. Ističu da "laži Boška Obradovića i ostalih samozvanih lidera srpske opozicije ne mogu poništiti ono čemu smo svakoga dana ovde svedoci".

 • Srpska lista: Planovi opozicije za Kosovo laž i obmana

  Srpska lista: Planovi opozicije za Kosovo laž i obmana

  Srpska lista ocenila je da, uoči sednice Skupštine o Kosovu u ponedeljak, 27. maja, opozicioni lideri pokušavaju da „najprizemnijim uvredama i napadima na predsednika Aleksandra Vučića i Srpsku listu prikriju sopstevene postupke kojima su urušavali pregovaračke pozicije Srbije“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane