Vesti
Politika

Veselji: Optužbe su neosnovane i političke

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je da su navodi tužioca Specijalnog suda o njegovim zločinima i ometanju rada suda "političke i neosnovane".
Veselji: Optužbe su neosnovane i političke
Kadri Veselji (Foto Kim arhiva)

Lider DPK-a je rekao da je tužilac "bez presedana" izneo optužnicu pre nego što je sud potvrdio ili poništio navode koje je izneo.

"U ovoj izjavi, tužilac pokušava da opravda svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo ja i predsednik (Hašim Tači) pokušali da opstruiramo rad Specijalizovanih komora. Iznete sumnje su potpuno neistinite i neosnovane", rekao je Veselji na konferenciji za novinare u Prištini.

"Još jedna briga je sumnja da su stvarni motivi ovog tužioca u potpunosti politički. S obzirom na vreme i okolnosti, nekoliko dana pre sastanka u Beloj kući, sa pravom ističemo sumnju da li je to slučajnost", naveo je Veselji.

Kancelarija Specijalnog tužioca u okviru Specijalizovanih komora izdala je saopštenje da je podnela predlog za optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, tereteći ih za ratni zločin na Kosovu.

Veselji "uverava sve građane da neće da dozvoli da ovaj tužilac i bilo ko drugi poput njega omalovažavaju Oslobodilačku vojsku Kosova na ovaj način".

"Prisiljeni smo da branimo sebe i svoju zemlju. I uradićemo to ponovo. Ako bude neophodno, još jednom ćemo dokazati činjenicama da je OVK vodila pošten rat za slobodu, protiv jedne od najmoćnijih i najagresivnijih vojski na svetu, koju je vodila zločinačka banda Srba", rekao je Veselji.

"Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i potpuno negiram bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo", podvukao je Veselji.

Tvrdi da je današnja izjava tužioca još je jedan pokušaj izvrtanja istorije i istine o OVK.

"Imam čast i privilegiju da još jednom branim Kosovo, ako nam se to nametne. U OVK sam od prvog dana. Služiću svojoj naciji do kraja", zaključio je Veselji.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da Vlada Kosova smatra da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke.

"Vlada Kosova poziva sve građane da pokažu smirenost", rekao je Hoti.

Kosovski premijer je dodao da on i Vlada veruju da je borba naroda Kosova i Oslobodilačke vojske Kosova bila fer i za slobodu i da će kao takva ostati "jedan od najvažnijih perioda u istoriji zemlje".

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020