Vesti
Politika

Veselji optimista pred sutrašnju sednicu o demarkaciji

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, izjavio je da je optimista pred sutrašnju sednicu parlamenta, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje nacrta zakona za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Veselji optimista pred sutrašnju sednicu o demarkaciji
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

Nakon današnjeg susreta sa američkim ambasadorom u Prištini Gregom Delavijem, Veselji je rekao da će ratifikacijom sporazuma biti omogućeno bezvizno kretanje za stanovnike Kosova u zoni Šengena.

Veselji i Delavi su saglasni da je krajnje vreme da Priština ratifikuje sporazum, kao potrebnu obavezu da bi se liberalizacija viznog režima dogodila u ovoj godini.

I šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova sastala se sa Veseljijem, pred sutrašnju sednicu.

"Sutra imamo važnu posetu Žan-Klod Junkera, Federike Mogerini i Johanesa Hana, posetu koja će potvrditi budućnost Kosova", rekla je Apostolova i dodala da je važno i neophodno da sporazum o demarkaciji bude sutra ratifikovan.

"Pomozite nam, da vam pomognemo", podvukla je Apostolova na konferenciji za novinare u Prištini.

Prošle nedelje, kosovska skupština u dva navrata nije uspela da obezbedi 81 poslanički glas, za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje saopštili su da neće podržati ratifikaciju, a isti stav imaju i poslanici Srpske liste.

Demokratski savez Kosova pridružio se vladajućim albanskim strankama i podržaće ratifikaciju.

Međutim, bez podrške dela poslanika Samoopredeljenja ili poslanika Srpske liste, nema dovoljno glasova za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Skupštinska sednica najavljena je za sutra u 10 časova.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021