Vesti
Politika

Veselji odbacio optužbe za zelenašenje, pitao policiju zašto je ćutala

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji odbacio je danas bilo kakve veze sa aferom zelenašenja u kojoj se pominje.
Veselji odbacio optužbe za zelenašenje, pitao policiju zašto je ćutala
Kadri Veselji (Foto Kim)

On je istakao da će istrajati na zahtevu da se ta situacija do kraja razjasni i odgovorni izađu pred lice pravde.

Veselji je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio kako nema nikakve veze ni sa ovim slučajem, niti sa osobama koje se vide na video-snimku.

"Ovo je klasičan slučaj prevare i manipulacije za šta sam ubeđen da su i organi reda i sudstva bili na vreme informisani. Želim da vas osiguram da ako bude jedne indikacije mog uključivanja u ovu aferu ja danas izjavljujem da ću podneti ostavku", rekao je Veselji.

Sa punom sigurnošću kažem da je moje ime zloupotrebljeno u ovom kriminalnom aktu prevare, kazao je Veselji i dodao da kada se utvrdi istina o tome neko treba da krivično i institucionalno odgovara.

Veselji je optužio pripadnike istražnih jedinica Policije Kosova i tužilaštva da iako su, kako se u javnosti kaže, imali informacije o tom slučaju nisu do sada preduzeli potrebne zakonske mere.

"Kako je moguće da se o ovom slučaju organizovanog kriminala za koje su postojale činjenice 2013. godine preduzmu mere sa šest godina kašnjenja? Ko je on ili ona ili oni koji su pokrivali ovaj slučaj organizovanog kriminala za više od šest godina? Kome i za koji je račun odgovaralo da se toliko kasni, pokriva ili ne kažnjava krivično delo", upitao je Veselji.

On je rekao da ljude koji se vide na video-snimku koji se od prekjuče pojavio u javnosti niti zna, niti ima bilo kakve veze sa njima i da će svi oni odgovarati zbog zloupotrebe njegovog imena.

"Ovde se radi o dva kriminalna akta, onaj ko je izvršen i zločinom skrivanja kriminalnog akta. Da se šest godina drži skrivenim kriminalni akt i da se ne kazni je najveće kriminalni delo", kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

U video-snimku koji je objavila prištinska televizija KTV se vide nekoliko osoba koje prebrojavaju novac koji se kao deo zelenašenja daje jednoj osobi, među kojima jedna od njih kaže da je 200.000 evra namenjeno Kadri Veseljiu. Koha ditore piše da su snimci bili u posedu istražnih jedinica Policije Kosova i tužilaštva od 2013. godine, ali da oni sve do ponedeljka nisu preduzeli nikakvu aktivnost na razjašnjavanju događaja.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020