Vesti
Politika

Veselji: BSK ubrzo postaje Vojska Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je prilikom obilaska kasarne i pripadnika Brigade za hitne reakcije u Mitrovici, izjavio da će se Bezbednosne snage Kosova (BSK) vrlo brzo transformisati u Oružane snage Kosova, prenosi N1.
Veselji: BSK ubrzo postaje Vojska Kosova
Kadri Veselji (Foto Kim)

On je prilikom obilaska kazao da će Kosovo ubrzo imati vojsku koja će biti dostojan partner Severnoatlanskog saveza i "amblem ponosa razvijenog Kosova integrisanog u EU".

"BSK je spremna i vrlo brzo će postati Vojska Kosova. Vojska Kosova je neophodan element arhitekture nacionalne bezbednosti, ali i regiona i šire", rekao je Veselji.

Istovremeno, ministar Bezbednosnih snaga Kosova Haki Demoli je pred parlamentarnom Komisijom za evropske integracije izjavio da je od marta prošle godine spreman predlog Zakona o Oružanim snagama Kosova.

On je podsetio da zbog protivljenja Srpske liste o stvaranju Oružanih snaga Kosova i usvajanja ustavnih promena, taj zakon nije razmatran u Vladi Kosova.

Demoli je rekao da je za punu funkcionalizaciju Oružanih snaga Kosova potrebno deset godina i da će nakon transformacije, "to biti vojska svih građana Kosova, pošto će sačuvati multietnički sastav".

Prema njegovim rečima, Vojska Kosova neće predstavljati uznemirenje za region a poštovaće rodnu ravnopravnost i biće multietnička.

U Prištini se i dalje spekuliše da se zbog protivljenja Srpske liste i eventualnoj nemogućnosti da se promeni Ustav Kosova, ne mogu obaviti sve potrebne izmene i dopune Zakona o BSK.

Za promenu Ustava Kosova potrebna je dvostruka dvotrećinska većina, odnosno pored 80 glasova poslanika, potrebno je da za promene glasa i dve trećine poslanika manjina.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020