Vesti
Politika

Veselji: BSK ubrzo postaje Vojska Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je prilikom obilaska kasarne i pripadnika Brigade za hitne reakcije u Mitrovici, izjavio da će se Bezbednosne snage Kosova (BSK) vrlo brzo transformisati u Oružane snage Kosova, prenosi N1.
Veselji: BSK ubrzo postaje Vojska Kosova
Kadri Veselji (Foto Kim)

On je prilikom obilaska kazao da će Kosovo ubrzo imati vojsku koja će biti dostojan partner Severnoatlanskog saveza i "amblem ponosa razvijenog Kosova integrisanog u EU".

"BSK je spremna i vrlo brzo će postati Vojska Kosova. Vojska Kosova je neophodan element arhitekture nacionalne bezbednosti, ali i regiona i šire", rekao je Veselji.

Istovremeno, ministar Bezbednosnih snaga Kosova Haki Demoli je pred parlamentarnom Komisijom za evropske integracije izjavio da je od marta prošle godine spreman predlog Zakona o Oružanim snagama Kosova.

On je podsetio da zbog protivljenja Srpske liste o stvaranju Oružanih snaga Kosova i usvajanja ustavnih promena, taj zakon nije razmatran u Vladi Kosova.

Demoli je rekao da je za punu funkcionalizaciju Oružanih snaga Kosova potrebno deset godina i da će nakon transformacije, "to biti vojska svih građana Kosova, pošto će sačuvati multietnički sastav".

Prema njegovim rečima, Vojska Kosova neće predstavljati uznemirenje za region a poštovaće rodnu ravnopravnost i biće multietnička.

U Prištini se i dalje spekuliše da se zbog protivljenja Srpske liste i eventualnoj nemogućnosti da se promeni Ustav Kosova, ne mogu obaviti sve potrebne izmene i dopune Zakona o BSK.

Za promenu Ustava Kosova potrebna je dvostruka dvotrećinska većina, odnosno pored 80 glasova poslanika, potrebno je da za promene glasa i dve trećine poslanika manjina.Ostale vesti

Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020