Veselinović napustio CIK: Krše zakon o izborima

Srpski član Centralne izborne komisije Stevan Veselinović napustio je ovu instituciju zbog, kako navodi, kršenja zakona i donošenja nezakonite odluke.

Podeli ovaj članak sa:
  • Članovi CIK-a (Foto Kim arhiva)

Veselinović navodi da je na poslednjoj sednici Centralna izborna komisija donela administrativno uputstvo za sve biračke odbore kojim se krše zakon i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

“Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta, sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita, da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu”, navodi Veselinović u saopštenju za medije.

On smatra da je ovakva odluka CIK-a nezakonita i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu. Kako navodi, “ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da izraze svoju volju i biraju svoje predstavnike”.

“Napominjem da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila moraju poštovati kako bi se vanredni izbori sproveli u skladu sa zakonom i u fer atmosferi. Ovom odlukom je CIK to direktno onemogućio”.

Veselinović smatra da je apsolutno protivzakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative i dodao da je CIK potpuno ispolitizovana institucija.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane