Vesti
Politika

Veselinović napustio CIK: Krše zakon o izborima

Srpski član Centralne izborne komisije Stevan Veselinović napustio je ovu instituciju zbog, kako navodi, kršenja zakona i donošenja nezakonite odluke.
Veselinović napustio CIK: Krše zakon o izborima
Članovi CIK-a (Foto Kim arhiva)

Veselinović navodi da je na poslednjoj sednici Centralna izborna komisija donela administrativno uputstvo za sve biračke odbore kojim se krše zakon i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

“Prekršen je član 90. zakona o izborima i član 16. izbornog pravila 09/2013 gde se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta, sa izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu. Tako je bilo na svim prethodnim izborima i sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku, odluku koja je politička i nezakonita, da zabrani korišćenje dozvoljenih dokumenata i da sva dokumenta za identifikaciju moraju biti izdata na Kosovu”, navodi Veselinović u saopštenju za medije.

On smatra da je ovakva odluka CIK-a nezakonita i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu. Kako navodi, “ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da izraze svoju volju i biraju svoje predstavnike”.

“Napominjem da je od suštinskog značaja da se zakoni i izborna pravila moraju poštovati kako bi se vanredni izbori sproveli u skladu sa zakonom i u fer atmosferi. Ovom odlukom je CIK to direktno onemogućio”.

Veselinović smatra da je apsolutno protivzakonito da Centralna izborna komisija donosi odluke kojima se u toku izbornog procesa menjaju izborne regulative i dodao da je CIK potpuno ispolitizovana institucija.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023