Vesti
Politika

’’Velika petorka’’ stigla na Kosovo, sastaju se sa Kurtijem

Predstavnici EU i SAD-a Miroslav Lajčak i Gabriel Eskobar u društvu izaslanika Nemačke, Francuske i Italije Jensa Plotnera i Emanuela Bonea i Marija Taloa stigli su u zgradu Vlade Kosova gde će razgovarati sa premijerom Aljbinom Kurtijem.
’’Velika petorka’’ stigla na Kosovo, sastaju se sa Kurtijem
Lajčak, Eskobar i predstavnici Nemačke, Francuske i Italije stigli na Kosovo (Foto Kim)

Kako je ranije najavljeno iz Vlade Kosova, premijer Albin Kurti sastaće se sa specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, te savetnike za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jensa Plotnera i Emanuela Bonea, ali i diplomatskog savetnika premijera Italije Frančeska Marije Taloa.

Sa evropskim zvaničnicima na Kosovo je došao i zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih država za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Sastanak će se održati u zgradi Vlade.

Nakon Prištine petorka putuje u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023