Vesti
Politika

Velika Britanija podržala stav EU o Kosovu

Velika Britanija podržala je apel EU i pozvala Kosovo i Srbiju da se bez daljeg odlaganja konstruktivno i iskreno angažuju u dijalogu za normalizaciju odnosa.
Velika Britanija podržala stav EU o Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ambasada Velike Britanije na Kosovu je na platformi X (bivši Tviter) dala podršku pismu EU, kojim se od Kosova traži da što pre započne procedure za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Velika Britanija stoji iza jasnog poziva 27 država članica EU da se Kosovo i Srbija angažuju konstruktivno i iskreno bez daljeg odlaganja“, navodi se u objavi ambasade.

 


Na poslednjem sastanku na visokom nivou između Kosova i Srbije u Briselu 14. septembra nije bilo konkretnog pomaka u dijalogu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti predložio je vodič za primenu ranije postignutih sporazuma, dok su posrednici insistirali na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Kurti je juče optužio izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je stao na stranu Srbije.

Evropska unija saopštila je da je predložila „kompromisni sporazum“, dodajući da je to Kurti odbio, „a prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Evropska unija (EU) pozvala je Beograd i Prištinu da ispune ranije preuzete obaveze i podsetila da njihov put ka EU vodi kroz dijalog i normalizaciju međusobnih odnosa.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023