Vesti
Politika

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova

Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Ivan Vejvoda (Foto erstestiftung.org)

On je ocenio da se promene u dijalogu odnose na Evropsku uniju, jer se posle aktivnosti specijalnog predstavnika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i EU "razbudila i postala mnogo aktivnija".

Upitan da li je neophodna saradnja SAD i EU na pitanju Kosova, Vejvoda je istakao da to mora biti zajednička inicijativa, odnosno zajednički proces.

"Bez SAD to neće ići s obzirom na njenu ulogu u poslednjih 30-ak godina u ovom regionu", ocenio je Vejvoda.

On je dodao da SAD sa svojim uticajem u međunarodnim finansijskim institucijama može da pomogne da se stvori značajan ekonomsko-finansijski paket, koji bi pomogao kada se sporazum postigne da se pospeši razvoj u Srbiji i na Kosovu, dok Evropa može da pomogne da se podstakne regionalna ekonomska saradnja.Ostale vesti

Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020
U Severnoj Mitrovici sedam biračkih centara
Na predstojećim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, 29. novembra, građani će glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
  • 27.11.2020
Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020