Vesti
Politika

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO

Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Ivan Vejvoda (Foto Flickr.com)

On je u intervjuu za Kossev ukazao da položaj srpskog naroda na Kosovu vidi kao suštinsko pitanje, kao i da će Brisel insistirati na ispunjavanju sporazuma o Zajednici srpskih opština.

"Ja ne vidim rešenje ukoliko srpska zajednica na Kosovu ne oseća jemstvo za svoju sigurnost i bezbednost i za svoju dobrobit na mestima gde živi, inače ćemo dalje videti jedan demografski odliv što apsolutno nije cilj rešenja koje se traži", naglasio je Vejvoda.

Istovremeno, smatra da je nedostatak dosadašnje uloge EU u takozvanom briselskom dijalogu bio taj što nije javno pratila koja strana je i koliko ispunjavala zadate obaveze.

"Da javnost vidi i u Prištini i u Beogradu šta je ono što je potpisano i opšte obavezujuće urađeno", rekao je Vejvoda.

Osnovni cilj kompromisa je mir i stabilnost u regionu kao i da se pokaže da su dva društva vredna osnovnih civilizacijskih i demokratskih evropskih vrednosti, naveo je Vejvoda.

"Da žele da nađu svoje pravedno mesto s obzirom na to da smo okruženi EU, pa ako hoćete i NATO-m, ali i da se taj proces ubrza", naveo je Vejvoda.

On smatra da je dobro da se ne govori javno o tome koji se sve aspekti rešenja razmatraju kako bi se došlo do momenta kada se dve strane "mogu okrenuti svojim zajednicama i reći im: Mislim da smo postigli maksimum iz nekog minimuma koji nam je stajao na raspolaganju".

Naglasio je da nikakav sporazum ne mogu Beograd i Priština da donesu, a da on nije prihvaćen od EU, SAD, a najzad i najvažnije od strane Ujedinjenih nacija.

Za postizanje kompromisa potrebno je, ocenio je, liderstvo, odnosno, ubeđenje i saznanje da se zarad sveopšte dobrobiti naroda, zemlje i regiona, ide u poces teških odluka.

Iako je svaka situacija specifična, Vejvoda je podsetio na primer rešenja Severne Makedonije koje su doneli Cipras i Zaev, uprkos tome što se radilo o dugododišnjem teškom pitanju, sa velikim protivljenjima rešenju i u Makedoniji i u Grčkoj.

"Tako je bilo u Makedoniji, tako će biti i ovde", zaključio je Vejvoda.

 Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021