Vesti
Politika

Veber: Konačni sporazum stvoriće jedno novo Kosovo

Analitičar u Savetu za politiku i demokratizaciju u Berlinu Bodo Veber izjavio je da u ovoj godini očekuje pravo resetovanje dijaloga Beograda i Prištine.
Veber: Konačni sporazum stvoriće jedno novo Kosovo
Bodo Veber (Foto arhiva Kim)

Veruje da će, kako je rekao, "konačni sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine stvoriti jedno novo Kosovo, gde će srpska i albanska zajednica za početak živeti mirno jedna pored druge".

Veber je u intervjuu za Kosovo Onlajn rekao da je na jednoj strani, 2020. godina bila još jedna izgubljena godina u dijalogu, u smislu da poslednje tri i po godine nema pravih pregovora o konačnom sporazumu.

Sa druge strane, 2020. je bila godina u kojoj je, prema oceni Vebera, "definitivno poražena opasna ideja o razmeni teritorija", koja bi, prema njegovom mišljenju, "jedino udovoljila ličnim interesima dva predsednika i nekolicini neodgovornih predstavnika Zapada".

Veber smatra da bi ta ideja dovela do kolektivnog egzodusa Srba južno od Ibra, a da bi sever Kosova i Metohije završio u, kako je rekao, "nekoj autokratskoj Srbiji sa statusom slično Kuršumliji".

Prema stavu Vebera, resetovanje dijaloga treba da vodi do početka istinskih pregovora o sveobuhvatnom sporazumu na osnovu principa iz 2014, za koje kaže da su svojevremno prihvaćeni i od strane Beograda, odnosno da je vreme menjanja granica na Balkanu prošlo.

Veber smatra da se Beograd mora okrenuti realnoj politici na osnovu činjenice da je, kako tvrdi, najvećim delom sam odgovoran za gubitak Kosova i da fokus dijaloga mora biti na normalizaciji bilateralnih odnosa i obezbeđivanju uslova za normalan život Srba na Kosovu.

Za Vebera je činjenica da Beograd, po katastru, poseduje 58 odsto zemljišta na KiM "priča u duhu da je Kosovo Srbija".

"Ja verujem da čim je uspostavljen prvobitni okvir i principi pregovora, u koje spada, a zna to dobro predsednik Vučić, priznanje Kosova od strane Srbije u jednom dužem procesu implementacije konačnog sporazuma koji bi trebalo da se završi ulaskom Srbije u EU, naći će se realna rešenja i za sve otvorene bilateralne teme, uključujuću i ovu", rekao je Veber.Ostale vesti

Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021