Vesti
Politika

Važnija funkcija od građana

Albanskim političarima sa juga Srbije bio je važniji redosled na listi za poslanike nego interes građana i upravo zbog toga su ih kaznili birači, ocenio je vlasnik TV Spektri iz Bujanovca Nedžat Beljulji.
Važnija funkcija od građana
Ilustracija, izbori u Srbiji 2022. (Foto Marko Đoković/EPA)

Albanci sa juga Srbije neće imati nijednog poslanika u Skupštini Srbije posle ovih izbora, pokazuju podaci Republičke izborne komisije, a u prošlom sazivu su imali tri poslanika.

Beljuli je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress rekao da su Albanci nastupali sa dve odvojene liste, iako su znali da će teško proči cenzus zbog podele glasova.

Oni koji su učestvovali na izborima za poslanika, dodao je on, pozivali su birače da bojkotuju predsedničke izbore da bi, navodno, dokazali da ne priznaju državu Srbiju kao svoju.

Mala izlaznost albanskih birača na ovim izborima, izašlo je približno 15 odsto od ukupnog broja sa pravom glasa, rezultat je prazne retorike koja se odvija u čitave tri decenije na ovim prostorima, rekao je urednik bujanovačkog portala Folonline na albanskom jeziku Jeton Ismaili.

Ogromna većina Albanaca izgubila je poverenje u svoje političare i zbog manjka rezultata za sve ove godine jer obećanja data u svim predizbornim kampanjama nikada nisu ostvarena, rekao je Ismaili.Ostale vesti

Svečlja: Na usluzi sam svakom građaninu Kosova, Srbi nisu “treća lica”
Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), saopštio je da je juče boravio na severu Kosova i poručio da je na usluzi svim građanima, bez obzira na etničku i političku pripadnost.
  • 14.08.2022
Haradinaj: Kurti je prevarant, želi sporazum o nenapadanju sa Srbijom
Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj nazvao je prevarantom premijera Kosova Aljbina Kurtija i optužio da na sastanku koji će biti održan u Briselu 18. avgusta želi da postigne sporazum o nenapadanju sa Srbijom.
  • 14.08.2022
EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022