Vesti
Politika

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?

"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
Bela kuća (Foto arhiva Kim)

Radun je u kratkoj telefonskoj izjavi za RTV Kim poručio da ne postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja u Vašingtonu.

“Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka zato što Albanci, pre svega, očekuju pobedu Bajdena i svoj bolji status u Vašingtonu“, kazao je Radun.

Đurić: Jeftin pokušaj stvaranja loše političke klime

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju za javnost dostavljenom medijima „oštro osuđuje stav Prištine prema dijalogu sa Beogradom“.

“Provokativne poruke predsednika Vlade Kosova Avdulaha Hotija o dijalogu Beograda i Prištine kao dijalogu dve nezavisne države jesu još jedan jeftin pokušaj stvaranja loše političke klime za razgovore, kako bi se onemogućilo postizanje bilo kakvog dogovora”, poručio je Đurić.

Đurić ističe da Priština ne želi dogovor i da čeka da se Srbija odrekne dela teritorije.

„Hoti i Priština ne žele dogovorna rešenja, jer žive u jalovoj nadi da će, ako uspeju da kupe dovoljno vremena, nastupiti trenutak kada će neko Srbiju primorati da se odrekne dela svoje teritorije, a to se neće dogoditi“, izjavio je.

Sastanak Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Beloj kući zakazao je za 2. septembar specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021