Vesti
Politika

Varhelji u Prištini: Strane da sprovedu sve obaveze bez kašnjenja

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji je u Prištini ocenio da ima napretka u dijalogu Kosova i Srbije, ali da je sada ključno da obe strane sprovedu sve obaveze bez kašnjenja. 
Varhelji u Prištini: Strane da sprovedu sve obaveze bez kašnjenja
Oliver Varhelji i Vjosa Osmani na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

Varhelji je rekao da treba iskoristiti momenat i napredovati ka sprovođenju sporazuma što je pre moguće.

“Dovoljno je da pomenemo i zaključak Saveta Evrope koji podstiče obe strane da u potpunosti, bez uslovljavanja, sprovedu sve obaveze o kojima su se složili u okviru sporazuma koji je potpisan, obuhvatajući i sporazume koji su potpisani 2015. godine”, rekao je on.

Dodao je da mu nije cilj da Kosovo podseća na sprovođenja sporazuma.

“Mi smo spremni da pružimo investicioni program od kojeg će svi imati koristi kroz uspešan dijalog. Želimo i s vaše strane da čujemo šta može da dovede posao i razvoj u region gde je nezaposlenost najviša na našem kontintenu, a socijalno stanje najteže u čitavoj Evropi. Uspešan dijalog podrazumeva i uspeh za ljude kojima će doneti rezultat i razvoj”, naveo je Varhelji.

Evropski komesar je dodao da je zaključak sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani jasan.

“Kosovo je veoma posvećeno približavanju EU. Vi ste pokazali vašu opredeljenost ne samo rečima, nego i u vrlo jasnim angažovanjima, sarađujući sa nama što se tiče Ruske agresije na Ukrajnu i to se veoma ceni”, rekao je on.

Varhelji je podsetio da će od 1. januara naredne godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni.

“To je dugo obećanje koje smo mi iz Evrope davali Kosovu, koje smo uspeli da obezbedimo zajedno sa Vladom Kosova i njihovom ubeđenju u promene stvari na terenu. Tokom rada sa nama, kako bismo ubedili države članice da slobodno kretanje bez viza jeste i u našem interesu, to je zajednički uspeh koji će svako u ovoj zemlji iskoristiti”, dodao je.

Na sastanku sa kosovskom predsednicom bilo je reči i reformama, što je, kako je kazao komesar, cilj ove posete. Naveo je da bi reforme trebalo ubrzati i poboljšati sprovođenje pravnog okriva.

“Dotakli smo se i teme pravosudnog sistema. Adimistracija pravosudnog sistema je spora, neefikasna i imamo nekoliko slučajeva uticaja koji se tamo vrše. To predstavlja veliki izazov, tako da tražimo obećanje vlade da sve sudske prakse budu u skladu sa Venecijanskim sudom”, kazao je on.

Varhelji je ocenio da je potrebna jaka volja kako bi se tretirali slučajevi visoke korupcije.

“Imamo obećanje vlade i očekujemo da će politike koje su dizajnirane biti sprovedene. Mi smo primetili da je Kosovo u ranoj fazi borbe protiv ogranizovanog kriminala, ali je preuzelo nekoliko uspešnih operacija, obuhtajući i saradnju sa međunarodnim partnerima. Kosovo ima pluralizam u medijima, ali imamo nekoliko kampanji nasilja i pritisaka na medije. To mora da prestane. Moramo da zaštitimo medije od takvih kampanja”, naveo je on.

Evropska unija je namenila paket od 75 miliona evra kako bi pomogla najugroženijim domaćinstvima na Kosovu.

“Vidimo i nekoliko propusta zbog krize u Ukrajini, moramo da se suočimo sa ekonomskim izazovima. Kosovo mora da poveća konkurenciju i unapredi privredu, treba načiniti korak ka investitorima, ovo je strateško mesto. Moramo da stvorimo potrebnu klimu za investitore”, zaključio je on.

Osmani: Posvećeni približavanju EU

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je istakla da za “narod Kosova” Evropska unija nije samo dugoročna težnja, već višedecenijsko opredeljenje vođeno demokratskim vrednostima. Istakla je da je Kosovo posvećeno preuzimanju svih neophodnih koraka ka približavanju Evropskoj uniju.

“Prijava Kosova za članstvo u EU je potvrda ove posvećenosti i našeg svakodnevnog rada, a pre svega je ponovna potvrda naše evroatlanske orijentacije. Ovo angažovanje Kosovo stalno potvrđuje, ne samo rečima, već i konkretnim rezultatima koji su sada međunarodno priznati, jačajući svakoga dana demokratiju, vladavinu prava, u potpunosti koordinirajući spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije”, rekla je ona.

Vladavina prava, napomenula je Osmanijeva, nije prioritet samo na papiru za institucije, već za ceo “narod Kosova”.

Komesar Varhelji i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja ozvaničiće tokom dana pokretanje programa unutrašnjih poslova EU - Kosovo, sa ciljem daljeg usklađivanja kosovskih akcija u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

“Izražavam našu zahvalnost Evropskoj uniji zbog napora u ovom pravcu i podršci od 6,5 miliona evra za vladavinu prava. Angažovani smo na jačanju policije i drugih institucija za sprovođenje zakona, da podignemo nivo profesionalizma i integriteta u sistemu pravde”, navela je Osmanijeva.

“U kritičnim situacijama, borbi protiv organizovanog kriminala i korupocije ima puno posla i potrebno je više sredstava. Mi ćemo vam ih pružiti i obećavamo da ćemo biti prisutni na Kosovu, uključujući i finansijsku podršku. Investicioni plan za Zapadni Balkan vredi 13 milijardi evra, a imamo poseban paket za Kosovo”, dodao je Oliver Varhelji.

Osmanijeva je istakla da će posle dugih i nepravednih odlaganja liberalizacijom viza Kosovo od januara naredne godine biti bliže EU.

“Jačajuči tako ekonomsku, naučnu i saradnju na mnogim drugim poljima. S druge strane, Republika Kosovo je tokom poslednjih meseci preuzela odlučne korake da približi Kosovo EU, to se dogodilo voljom našeg naroda, našom opredeljenošću za budućnost i vrednosti koje nas spajaju. Zbog toga se nadamo da će ova posvećenost i angažovanje biti proaktivni i od strane naših evropskih partnera, a da će se politika proširenja posmatrati kao jedina mogućnost za čitavu Evropu”, dodala je kosovska predsednica.

Ona je zaključila da će se bliska saradnja Kosova i EU nastaviti za dobrobit svih građana, nezavisno od njihove etničke i religijske pripadnosti.

Nakon sastanka sa kosovskom predsednicom, evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a tokom dana je predviđen i njegov susret sa predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom, liderima opozicije i predstavnicima civilnog društva.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023