Vesti
Politika

Varhelji sutra na Kosovu

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji dolazi na Kosovo u okviru zvaničnih poseta zapadnom Balkanu.
Varhelji sutra na Kosovu
Varhelji (Foto EU)

Varhelji će sutra posetiti Kosovo.

Sastaće se sa predstavnicima institucija kako bi razgovarao o pitanju antikovid vakcina.

Posetu je najavio putem objave na Tviteru.

„Otputovaću na zapadni Balkan da bih poslao jasnu poruku: Stalo nam je! Mi brinemo o svojim partnerima i brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Distribucija vakcina potvrđuje našu stalnu posvećenost pružanju podrške, kao što smo to činili od izbijanja pandemije."

Evropska komisija najavila da će zemljama regiona biti isporučena 651.000 doza vakcina Fajzer u nedeljnim tranšama od početka maja do avgusta.

Varhelji je u ponedeljak boravio u Srbiji, danas je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a u sredu u Albaniji i na Kosovu.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021