Vesti
Politika

Varhelji: Saradnja zasnovana na vrednostima EU korisna i dobrodošla

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i pozvao njene članice da je ostave otvorenom a preostale partnere sa Zapadnog Balkana da joj se priključe. U obraćanju učesnicima samita inicijative koja obuhvata Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju a održava se u Tirani, rekao je da svaka regionalna saradnja zasnovana na pravilima i vrednostima EU ne samo da je dobrodošla već je i korisna i za region i za EU.
Varhelji: Saradnja zasnovana na vrednostima EU korisna i dobrodošla
Oliver Varhelji (Foto europarl.europa.eu)

Varhelji koji se učesnicima skupa obratio putem video linka naglasio je da se i dalje zalaže za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana i zamolio tri zemlje koje su uključene u Otvoreni Balkan da inicijativu ostave otvorenom za preostale partnere sa Zapadnog Balkana koje je pozvao da se priključe.

On je rekao da samo kroz zajedničko regionalno tržište region Zapadnog Balkana može da poveća rast BDP za trećinu.

Druga trećina rasta BDP, prema njegovim rečima, mogla bi se postići kroz ekonomski investicioni plan koji je sačinila EU ali to se takodje zasniva na postojanju zajedničkog regionalnog tržišta i regionalne integracije.

„Jer nema svrhe poovezivati region prugama i auto-putevima ako svaki kamion i svaki voz mora da se zaustavlja na svakoj granici… Nema svrhe stvarati investicionu klimu ako ne postoji medjusobno priznavanje diploma i ne postoji slobodan protok usluga, robe i kapitala“, dodao je.Ostale vesti

Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022