Vesti
Politika

Varhelji sa predstavnicima Srpske liste o ZSO

Nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima, komesar za susedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji sastao se sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom stranke Igorom Simićem u Evropskom info centru u severnom delu Mitrovice. Do prostorija centra došao je pešice prešavši glavni ibarski most.
Varhelji sa predstavnicima Srpske liste o ZSO
Simić, Varhelji i Rakić (Foto Srpska lista)

„Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom je preduslov za normalizaciju i napredak na Kosovu“, naveo je Varhelji koji je na sastanak došao u pratnji šefa Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunjoga.

Slične poruke stiži od strane Gorana Rakića.

"Hitno formiranje Zajednice srpskih opština, povlačenje specijalnih jedinica i prestanak institucionalne represije su preduslov za stabilan suživot svih zajednica na ovim prostorima", naveo je Rakić u poruci na društvenim mrežama.

To je, kako piše, glavna poruka Varheljiju. Komesar Varhelji ističe, takođe kratko, da je sa predstavnicima Srpske liste razgovarao i o podršci regionu.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023