Vesti
Politika

Varhelji sa kosovskim zvaničnicima, opozicinom liderima i predstavnicima civilnog društva

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji boraviće danas na Kosovu gde će se sastati sa zvaničnicima kosovske vlade, predsedicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom, kao i opozicionim liderima i predstavnicima civilnog društva.

Varhelji sa kosovskim zvaničnicima, opozicinom liderima i predstavnicima civilnog društva
Oliver Varhelji (Foto EP)

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi Evropske unije i Kosova i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komesar Varhelji i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja pokrenuće Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, sa ciljem daljeg usklađivanja kosovskih akcija u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

"Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje", naveli su iz Kancelarije EU.

Podsećaju da su Kosovo i EU potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016, te da će liberalizacija viza za Kosovo stupiti na snagu 1. januara 2024.

"Komisija će ponovo izvestiti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na severu

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na severu Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini "koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju".

  • 07.06.2023
Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023