Varhelji: Radiću na tome da se uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine

Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

Podeli ovaj članak sa:
  • Oliver Varhelji (Foto Profimedia)

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žozpeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini", poručio je Varhelji, koji je kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje.

On je naglasio da je važno da se održi i ubrza napredak zemlja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naveo je da će, ukolio bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključe EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efkasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenje Unije ", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

On je pred evropskim poslanicima ocenio da i pored zabrinutosti koju su neke zemlje članice iznele tokom oktobraskog samita lidera EU, "niko nije doveo u pitanje pitanje jake opredeljenosti EU za ulazak Zapadnog Balkana u EU".

"EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti i raditi na tome do kraja", kaže Varhelji.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane