Vesti
Politika

Varhelji poziva Kurtija da što pre nastavi dijalog sa Beogradom

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da "povratak evropske perspektive u stvarnosti za Kosovo zahteva brzi nastavak dijaloga" sa Beogradom i normalizaciju odnosa.
Varhelji poziva Kurtija da što pre nastavi dijalog sa Beogradom
Oliver Varhelji (Foto europarl.europa.eu)

U čestitki na izboru na mesto premijera, Oliver Varhelji je naveo da su birači Aljbinu Kurtiju dali mandat da sprovodi reforme u vladavini zakona i za socijalno-ekonomski razvoj i čistiju ekonomiju.

Pružajući svoju podršku i posvećenost podršci liberalizaciji viznog režima, Varhelji je podsetio Kurtija na pitanje dijaloga i njegov značaj za evropske integracije.

"Vraćanje evropske perspektive Kosova u stvarnosti za njegove građane takođe zahteva brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz pomoć EU i sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo je od suštinskog značaja za evropski put Kosova i Srbije i za unapređenje regionalne saradnje", rekao je Varhelji u pismu koje prenose prištinski mediji.

Kurti je tokom kampanje i nakon pobede na izborima nekoliko puta isticao da mu dijalog nije prioritet, već bavljenje pandemijom, pravdom i socijalnom zaštitom.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021