Vesti
Politika

Varhelji: Podržaćemo reformski proces Kosova vezan za EU

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je sinoć da će EU podržati Kosovo u procesu reformi vezanih za EU, kao i da je dijalog sa Beogradom ključan, a da vizna liberalizacija ostaje zajednički cilj.
Varhelji: Podržaćemo reformski proces Kosova vezan za EU
Detalj sa sastanka (Foto Tviter Oliver Varhelji)

Pozitivan i obećavajući razgovor sa premijerom Avdulahom Hotijem tokom njegove prve posete Briselu, naveo je Varhelji u objavi na Tviteru nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

 

 

“Mi ćemo podržati reformski proces vezan za EU i nastaviti da budemo uz Kosovo u rešavanju Covid-19 krize. Liberalizacija viza ostaje zajednički cilj. Dijalog sa Beogradom je ključan”, naveo je Varhelji.

Hoti je nakon susreta naveo da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima, pomirenju i integraciji svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Na sastanku sa Varheljijem, naveo je Hoti u objavi na Tviteru, bilo je reči o hitnoj potrebi stanovnika Kosova da se slobodno kreću, kao i o novom programu evropskih reformi.

Pitanje vizne liberalizacije, kosovski premijer je ponovio i na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je nakon sastanka navela u objavi na Tviteru da će EU podržavati Kosovo u reformama potrebnim na putu ka EU.

“Dobar razgovor sa Avdulahom Hotijem. Zahvalna sam što je odabrao Brisel za svoje prvo putovanje u inostranstvo. Podržavaćemo Kosovo u potrebnim reformama na putu ka EU i u post-pandemijskom oporavku”, navela je fon der Lajen.

Hoti je nakon sastanka naveo da su kosovske institucije postigle opipljive rezultate u ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viza.

“Nadamo se da će EU to razmotriti. Zalažemo se za dobro i transparentno upravljanje”, naveo je Hoti.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020