Vesti
Politika

Varhelji: Nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula raspravu o "non pejperu"

Visoki komesar za proširenje i susedstvo EU Oliver Varhelji izjavio je da vesti o "non pejperu" za ovaj region Balkana nisu tačne, dodajući da svi znaju kuda bi vodila redefinicija granica i da nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula ovu temu za stolom radi diskusije.
Varhelji: Nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula raspravu o
Oliver Varhelji (Foto Balkan Insajt)

"To je kao sezona u kojoj vidimo da ovakvi dokumenti cvetaju. Zanimljivo je kada čujemo ove vesti, iako smo uvereni da to nije tačno. Da su istinite, bili bi zabrinuti, jer svi znamo kuda vodi redefinisanje granica. Ko je ozbiljan, ne bi stavio tako nešto na raspravu, a još više u ovom regionu gde se nalazimo. Ne slažemo se ni sa jednim delom i ne mislim da su to stvarne ideje", rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji na aerodromu Rinas, sa budućim premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Rama je rekao da će u trećem mandatu upravljanja biti usredsređen na smanjenje proizvodnje istorije i povećanje ekonomije.

Naglasio je da su njegova vizija i ubeđenje "regionalni šengen", preneli su mediji na albanskom.

Varhelji nakon posete Tirani stiže u Prištinu.Ostale vesti

Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021
Rama: Ujedinjene nacije neće biti kompletne bez Kosova
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u Njujorku na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sve da priznaju nezavisnost Kosova.
  • 25.09.2021
Petković: Kurti za šaku glasova izaziva krizu
Priština svojim ponašanjem jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 24.09.2021