Vesti
Politika

Varhelji: Nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula raspravu o "non pejperu"

Visoki komesar za proširenje i susedstvo EU Oliver Varhelji izjavio je da vesti o "non pejperu" za ovaj region Balkana nisu tačne, dodajući da svi znaju kuda bi vodila redefinicija granica i da nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula ovu temu za stolom radi diskusije.
Varhelji: Nijedna ozbiljna osoba ne bi pokrenula raspravu o
Oliver Varhelji (Foto Balkan Insajt)

"To je kao sezona u kojoj vidimo da ovakvi dokumenti cvetaju. Zanimljivo je kada čujemo ove vesti, iako smo uvereni da to nije tačno. Da su istinite, bili bi zabrinuti, jer svi znamo kuda vodi redefinisanje granica. Ko je ozbiljan, ne bi stavio tako nešto na raspravu, a još više u ovom regionu gde se nalazimo. Ne slažemo se ni sa jednim delom i ne mislim da su to stvarne ideje", rekao je Varhelji na zajedničkoj konferenciji na aerodromu Rinas, sa budućim premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Rama je rekao da će u trećem mandatu upravljanja biti usredsređen na smanjenje proizvodnje istorije i povećanje ekonomije.

Naglasio je da su njegova vizija i ubeđenje "regionalni šengen", preneli su mediji na albanskom.

Varhelji nakon posete Tirani stiže u Prištinu.Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

  • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021