Vesti
Politika

„Vanredno stanje nije isto što i ratno stanje“

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je od Skupštine Kosova da proglasi vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Fatmir Šeholi ističe da „uvođenje vanrednog stanja nije isto što i ratno stanje“. Da je to pametna opcija misli i profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka.
„Vanredno stanje nije isto što i ratno stanje“
Priština (Foto arhiva Kim)

Tači potpisao ukaz o uvođenju vanrednog stanja

Kosovski predsednik, Hašim Tači, objavio je da je potpisao ukaz o proglašavanju vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova zbog korona virusa. Da bi bio važeći, ovaj ukaz treba da potvrdi Skupština Kosova dvotrećinskom većinom.

"Na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao predsednik posle sinoćnjeg sastanka Saveta bezbednosti Kosova, potpisao sam ukaz o proglašavanju vanrednog stanja posle situacije koja je stvorena od pojave COVID-a 19", napisao je Tači na Tviteru.

Nakon predloga kosovskog predsednika Hašima Tačija da na Kosovu treba uvesti vanredno stanje, potpredsednik kosovske vlade Haki Abazi izjavio je da ova mera nije trenutno potrebna. Sa druge srane DSK podržava stav predsednika, to je potvrdio zamenik predsednika te stranke Agim Veljiu.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je svaka mera koja se bude preduzela u smislu stabilnosti i same percepcije oko koronavirusa, mera koju treba svi da podrže.

“Veoma je važno da se uvode one mere koje će spasiti i jedan život, a da ne pričamo o više života. Mislim da ne treba politizovati ovo stanje kao što je sinoć pokušano od strane premijera Kosova i ostalih ljudi, jer na kraju predsednik Hašim Tači ne može sam da uvede vanredno stanje bez glasanja skupštine Kosova. Tači ima potpuno ustavno pravo da to predloži, a na skupštini Kosova je da li će to prihvatiti ili ne”, kazao je Šeholi.

I profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka slaže se da je uvođenje vanrednog stanja pametna opcija. “Predsenik Hašim Tači ima više informacija od nas građana, tako da bih se složio da se vanredno stanje uvede“, kazao je Smaka za RTV Kim.

„U Ustavu postoje tri razloga zbog kojih se vandredno stanje uvodi, jedan od njih je poremećeno društveno stanje sa mogućim teškim posledicama. Da bi se vanredno stanje uvelo potrebna je saglasnost Vlade, i potrebno je da Skupština potvrdi tu odluku. Ukoliko skupština ne odobrava dekret predsednika, zakon neće stupiti na snagu. Vanredno stanje može da traje 90 dana, u zavisnosti zbog čega se uvodi, a može se produžiti i do 150 dana. Zakonom se preciziraju obaveze građana, institucija..“, objasnio je Smaka.

Šeholi ističe da je neophodno preduzeti sve najoštrije mere kako bi ljudi osetili sigurnost.

“Svi lekari, svi psiholozi i svi naučnici koji se bave ovim pitanjem govore da moramo da se pazimo, da se ne rukujemo, da budemo daleko jedni od drugih. Tako da, uvođenje vanrednog stanja ne znači da je ratno stanje, ne znači da će na severu neko početi rat, već je ovo epidemija koju svi zajedno moramo da suzbijemo. Čak mislim da bi epidemiolozi Srbi, koji su na sever, ali u na centralnom Kosovu, trebalo da zajedno sa Albancima rade i daju doprinos građanima. Ne smemo dozvoliti da se u ovoj situaciji delimo na Srbe i Albance”, dodao je Šeholi.

Sinoć je i Vlada Republike Srbije uvela dodatne mere koje mogu pomoći u suzbijanju epidemije koronavirusa. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije donela odluku da je od danas ujutro od 10 sati apsolutno zabranjen izlazak starijima od 65 godina u urbanim sredinama, a u seoskim sredinama - zabranjen je izlazak osobama starijim od 70 godina. Od 20h do 5h sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svima, a to znači da niko ne može da bude na ulici, sem organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020