Vesti
Politika

Vanredna sednica Skupštine Kosova o ukidanju taksi

U Skupštini Kosova u toku je vanredna sednica na kojoj se raspravlja o nameri premijera Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode. Poslanici Srpske liste su napustili skupštinsku salu.
Vanredna sednica Skupštine Kosova o ukidanju taksi
Skupština Kosova (Foto Kim)

Hapšenje zbog kovčega ispred zgrade vlade

Nekoliko mlađih aktivista Alijanse za budućnost Kosova uhapšeno je zbog kovčega koji su doneli ispred zgrade Vlade u Prištini.

Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova su pre održavanja sednice ispred zgrade Vlade postavili kovčeg sa natpisima "100% taksa", "uzroci", "reciprocitet".

Oni su na taj način želeli simboličmo da prikažu "sahranu obećanja" koje je dala aktuelna vlast.

Sednica je zakazana na inicijativu poslanika opozicije nakon što je prošle sedmice premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da bi postepeno ukidanje takse pocelo da se primenjuje od 15. marta.

Poslanik koalicije ABK i SDP Daut Haradinaj izneo je razloge zbog kojih takse ne bi trebalo da budu ukinute.

“Kaznena mera je postavljena prema Srbiji, a ne prema članicama koje su pomogle Kosovu. Uvođenjem taksi Kosovo više nije tretirano sa fusnotom, već kao ozbiljan saveznik. Sada vidimo da se premijer predao i prekršio svoje obećanje”, kazao je Daut Haradinaj, i dodao:

“Ista Srbija koja je bila juče, je i danas. Sada se ona naoružava od strane svog saveznika Rusije. Ona se neće zaustaviti i ometaće našu jurisdikciju”.

Redžep Seljimi ispred Pokreta Samoopredeljenje ističe da nije siguran da li bi Alijansa za budućnost Kosova imala isti stav o taksama da je i dalje na vlasti.

“Tarifom od 100 odsto zaustavljen je dijalog sa Beogradom. Dok Kosovo ovim pristupom odstupa od integracije i vizne liberalizacije, građani ove zemlje očekuju da delujemo kao što čini vlada Kurtija”, kazao je Seljimi.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši je kazao da je potrebno jedinstvo i zajednička odgovornost.

"Zajedno smo jači i odlučniji. Mi ne treba da se plašimo dijaloga i završnog sporazuma, unutrašnji nesporazum neće rezultiratu ničim dobrim, već postizanjem neuspeha", kazao je Gaši.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bedri Hamza je naveo da Kosovo želi mir sa svim zemljama, a da je prioritet očuvanje dobrih odnosa sa SAD.

"Sve što smo želeli da postignemo taksom ne smemo sada ostavitu na pola i odustati. Danas je našoj politici potrebna jednostavnost i jasnoća, a ova vlada nema konkretan plan", kazao je Hamza i upitao:

"Da li su institucije Kosova pripremljene i imaju li jasan plan za dijalog?"

Poslanica Alijanse za Budućnost Kosova Teuta Hadžiju je istakla da za njihovu stranku taksa predstavlja ponos.

"Za nas takse predstavlju ponos, sada to Kurti hoće da nam oduzme. Taksa nije uspostavljena zbog inata, već zbog ponosa. Taksa je uspostavljena zbog neprijateljskih odnosa Srbije prema Kosovu. Zašto se predaješ?", upitala je Hadžiju Kurtija.

Vanrednoj sednici prisustvovali su i poslanici Srpske liste koji su skupštinsku salu ubrzo napustili.

Sto odsto uvećne takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela je Haradinajeva vlada novembra 2018. godine.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020