Vesti
Politika

Vanredna sednica Skupštine Kosova o ukidanju taksi

U Skupštini Kosova u toku je vanredna sednica na kojoj se raspravlja o nameri premijera Aljbina Kurtija da delimično ukine stopostotnu taksu na srpske proizvode. Poslanici Srpske liste su napustili skupštinsku salu.
Vanredna sednica Skupštine Kosova o ukidanju taksi
Skupština Kosova (Foto Kim)

Hapšenje zbog kovčega ispred zgrade vlade

Nekoliko mlađih aktivista Alijanse za budućnost Kosova uhapšeno je zbog kovčega koji su doneli ispred zgrade Vlade u Prištini.

Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova su pre održavanja sednice ispred zgrade Vlade postavili kovčeg sa natpisima "100% taksa", "uzroci", "reciprocitet".

Oni su na taj način želeli simboličmo da prikažu "sahranu obećanja" koje je dala aktuelna vlast.

Sednica je zakazana na inicijativu poslanika opozicije nakon što je prošle sedmice premijer Kosova Aljbin Kurti najavio da bi postepeno ukidanje takse pocelo da se primenjuje od 15. marta.

Poslanik koalicije ABK i SDP Daut Haradinaj izneo je razloge zbog kojih takse ne bi trebalo da budu ukinute.

“Kaznena mera je postavljena prema Srbiji, a ne prema članicama koje su pomogle Kosovu. Uvođenjem taksi Kosovo više nije tretirano sa fusnotom, već kao ozbiljan saveznik. Sada vidimo da se premijer predao i prekršio svoje obećanje”, kazao je Daut Haradinaj, i dodao:

“Ista Srbija koja je bila juče, je i danas. Sada se ona naoružava od strane svog saveznika Rusije. Ona se neće zaustaviti i ometaće našu jurisdikciju”.

Redžep Seljimi ispred Pokreta Samoopredeljenje ističe da nije siguran da li bi Alijansa za budućnost Kosova imala isti stav o taksama da je i dalje na vlasti.

“Tarifom od 100 odsto zaustavljen je dijalog sa Beogradom. Dok Kosovo ovim pristupom odstupa od integracije i vizne liberalizacije, građani ove zemlje očekuju da delujemo kao što čini vlada Kurtija”, kazao je Seljimi.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši je kazao da je potrebno jedinstvo i zajednička odgovornost.

"Zajedno smo jači i odlučniji. Mi ne treba da se plašimo dijaloga i završnog sporazuma, unutrašnji nesporazum neće rezultiratu ničim dobrim, već postizanjem neuspeha", kazao je Gaši.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bedri Hamza je naveo da Kosovo želi mir sa svim zemljama, a da je prioritet očuvanje dobrih odnosa sa SAD.

"Sve što smo želeli da postignemo taksom ne smemo sada ostavitu na pola i odustati. Danas je našoj politici potrebna jednostavnost i jasnoća, a ova vlada nema konkretan plan", kazao je Hamza i upitao:

"Da li su institucije Kosova pripremljene i imaju li jasan plan za dijalog?"

Poslanica Alijanse za Budućnost Kosova Teuta Hadžiju je istakla da za njihovu stranku taksa predstavlja ponos.

"Za nas takse predstavlju ponos, sada to Kurti hoće da nam oduzme. Taksa nije uspostavljena zbog inata, već zbog ponosa. Taksa je uspostavljena zbog neprijateljskih odnosa Srbije prema Kosovu. Zašto se predaješ?", upitala je Hadžiju Kurtija.

Vanrednoj sednici prisustvovali su i poslanici Srpske liste koji su skupštinsku salu ubrzo napustili.

Sto odsto uvećne takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela je Haradinajeva vlada novembra 2018. godine.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020