Vesti
Politika

Vanredna sednica Skupštine Kosova, Kurti traži zabranu referenduma Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti na početku današnje vanredne sednice Skupštine Kosova predložio je da ona usvoji rezoluciju kojom se onemogućava održavanje ustavnog referenduma Srbije na teritoriji Kosova.
Vanredna sednica Skupštine Kosova, Kurti traži zabranu referenduma Srbije
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

On je ocenio da bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom i zakonima i predstavljalo bi, kako je naveo, „gaženje suvereniteta i integriteta nezavisne države Kosovo“.

Ponovio je da će Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom, imati pravo glasa u skladu sa medjunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, i da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, predstavljati jasno kršenje Ustava i zakona Kosova ali i medjunarodne prakse.

Rekao je i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i medjunarodno pravo i medjunarodna praksa "ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države".

Ponovio je zahtev medjunarodnoj zajednici da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, navodeći da nezavisnost Kosova ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već i presuda Medjunarodnog suda pravde.

Sednica se nastavlja izjavama šefova poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022