Vesti
Politika

Vanredna sednica Odbora za politiku i finansije

U Opštini Gračanica danas je održana prva vanredna sednica Odbora za politiku i finansije. Odbornici su raspravljali o sudskom sporu u vezi otpuštenih radnika, trošenju sredstava, ali i o radu opštinske info službe.
Vanredna sednica Odbora za politiku i finansije
Sednica Odbora za politiku i finansije (Foto Kim)

Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za politiku i finansije najviše rasprave bilo je u toku razmatranja i usvajanja izveštaja o radu Odeljenja za opštu administraciju i kadrovska pitanja.

Odbornik Saveza kosovskih Srba Goran Lazić zapitao je šta je sa preko 60 radnika koji su dobili otkaze, a u vezi sa čim je u toku i sudski spor.

„Inspekcija je dva puta dolazila, naloženo je da se ti radnici vrate, međutim to se nije desilo. Žalili su se drugostepenoj komisiji koja je potvrdila prethodnu odluku. Znamo da je opština i kažnjena zbog toga. Da li imate u planu da vratite radnike koji su otpušteni ili čekate da se završi sudski spor?“, zapitao je Lazić.

„Slučaj je pred nadležnim sudom. Bilo je nekoliko ročišta tokom ove godine, koje je prekinuto zbog odsustva sudije. Sada je došao novi i to će se nastaviti. Postupak nije okončan, čekamo njegov epilog.Kakva god da bude odluka sprovešćemo je“, rekao je direktor administracije Zvonko Stanković.

Odbornike je zanimao i tekst objavljen u listu Koha Ditore, s početka marta ove godine u kome je navedeno da je Opština Gračanica za putovanja i dnevnice za prošlu godinu potrošila 116.000 evra.

„Tačan iznos potrošenog novca trenutno nemam, ali iznos od 116.000 evra apsolutno nije tačan. Na nekoj narednoj sednici mogu da dostavim tačne podatke. Nisam uputio demant jer nisam čitao taj tekst, ali mislim da moj posao i nije da demantujem“, rekao je Stanković.

Lokalna opozicija je izrazila i nezadovoljstvo radom opštinske informativne službe koja, kako su naveli, ne prenosi njihova mišljenja

„Zašto na sajtu opštine Gračanica ne postoji nijedna rečenica o tome šta u ovom domu kaže opozicija, već samo ono što su rekli predsednica skupštine ili gradonačelnik. Građani bi trebalo da imaju pravu sliku o tome šta se ovde dešava“, rekao je Lazić.

„Time što vi nas ne prenosite preko zvaničnog sajta ove institucije terate nas samo da više radimo sa ljudima, da ljude putem direktnih razgovora upoznajemo sa situacijom. Ali nekada i dobronamerna kritika dobro dođe“, kazao je odbornik Građanske inicijative „Vidovdan“ Vidak Ristović.

Odbornici su tokom današnjeg sastanka raspravljali i o projektu „Koncert Vlade Geogrijeva i Vidovdanske svečanosti 2015. Na dnevnom redu našli su se i izveštaji o radu zemljoradničke zadruge, kao i izveštaj Odeljenja javnih službi.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022