Vesti
Politika

Usvojeni predlozi za ministre u kosovskoj vladi

Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje odredili su svoje predstavnike koji će u novoj kosovskoj vladi rukovoditi sa 12 ministarstava.
Usvojeni predlozi za ministre u kosovskoj vladi
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Samoopredeljenju će po danas potpisanom sporazumu pripasti ministarstva spoljnih poslova, pravde, finansija, ekonomije, zdravlja i evropskih integracija.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, Ministarstvo pravde Aljbulhena Hadžiu, Ministarstvo finansija Besnik Bisljimi, Ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, Ministarstvo zdravlja Arben Vitia, a Ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka.

Predsedništvo DSK-a je odredilo takođe šest predstavnika za upravljanje ministarstvima unutrašnjih poslova, odbrane, infrastrukture, prosvete, poljoprivrede, kulture.

Agim Veljiu biće ministar unutrašnjih poslova, Anton Ćuni ministar odbrane, Ljumir Abidžiku ministar za infrastrukturu, Hikmete Bajrami ministar prosvete, Besian Mustafa ministar poljoprivrede, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta.

Manjinama će biti ponuđena tri ministarstva.

Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK-a i Haki Abazi iz PS-a.

Mandatar Aljbin Kurti će na sutrašnjoj sednici skupštine ponuditi poslanicima svoj program vlade i zatražiće njihovu podršku.

Neglasanje za Kurtijevu vladu najavili su Srpska lista, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost i Socijaldemokratska inicijativa NISMA.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020