Vesti
Politika

Usvojeni predlozi za ministre u kosovskoj vladi

Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje odredili su svoje predstavnike koji će u novoj kosovskoj vladi rukovoditi sa 12 ministarstava.
Usvojeni predlozi za ministre u kosovskoj vladi
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Samoopredeljenju će po danas potpisanom sporazumu pripasti ministarstva spoljnih poslova, pravde, finansija, ekonomije, zdravlja i evropskih integracija.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, Ministarstvo pravde Aljbulhena Hadžiu, Ministarstvo finansija Besnik Bisljimi, Ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, Ministarstvo zdravlja Arben Vitia, a Ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka.

Predsedništvo DSK-a je odredilo takođe šest predstavnika za upravljanje ministarstvima unutrašnjih poslova, odbrane, infrastrukture, prosvete, poljoprivrede, kulture.

Agim Veljiu biće ministar unutrašnjih poslova, Anton Ćuni ministar odbrane, Ljumir Abidžiku ministar za infrastrukturu, Hikmete Bajrami ministar prosvete, Besian Mustafa ministar poljoprivrede, Vljora Dumoši ministarka kulture, omladine i sporta.

Manjinama će biti ponuđena tri ministarstva.

Zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK-a i Haki Abazi iz PS-a.

Mandatar Aljbin Kurti će na sutrašnjoj sednici skupštine ponuditi poslanicima svoj program vlade i zatražiće njihovu podršku.

Neglasanje za Kurtijevu vladu najavili su Srpska lista, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost i Socijaldemokratska inicijativa NISMA.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023