Vesti
Politika

Usvojen zahtev Policije Kosova: Haradinaj nije na poternici

Međunarodna policijska organizacija Interpol prihvatila je zahtev Policije Kosova za skidanje sa spiska međunarodnih poternica premijera Kosova Ramuša Haradinaja i 17 drugih lica sa Kosova, rečeno je agenciji Beta u Policiji Kosova.
Usvojen zahtev Policije Kosova: Haradinaj nije na poternici
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Izvor agencije Beta potvrdio je da je zahtev policije dostavljen preko i uz podršku UNMNIK-a.

Policija Kosova je 1. decembra primila pismo Interpola u kome se navodi da su svi građani Kosova koji su na poternicama Srbije i čije je skidanje sa međunarodnih poternica zatražila policija Kosova, skinuti sa međunarodnih poternica.

Policija Kosova je u junu prošle godine preko UNMIK-a dostavila Interpolu zahtev za skidanje sa liste međunarodnih poternica 20 lica, među kojima je bio i Haradinaj, što je praksa koja je uspostavljena od početka funkcionisanja UNMNIK-a na Kosovu.

U međuvremenu, Srbija je skinula sa spiska poternice dva lica sa Kosova.U novembru prošle godine UNMIK je zahtev predao Interpolu uz pismo kojim podržava zahtev Policije Kosova.

Javnost u Srbiji saznala da je ukinuta poternica za Haradinajem u subotu, 2. decembra, na šta je reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U junu ove godine pravna kancelarija Interpola je zatražila od MUP-a Srbije da podnese argumente protiv prihvatanja zahteva Policije Kosova.

MUP je odgovorio na zahtev Interpola, a na njihov odgovor reagovala je Policija Kosova koja je pružila "konkretne argumente" zašto institucije Srbije nemaju pravo da podnose naloge za hapšenje i međunarodne poternice.

Glavni argument Policije Kosova, a koji je podržao i UNMIK, bila je činjenica da institucije Srbije rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine nemaju jurisdikciju na teritoriji Kosova.

Prema tumačenju Policije Kosova ni jedna država ne može hapsiti građane Kosova koji su bili na poternicama Srbije, pozivajući se na nekadašnje poternice Interpola, međutim Srbija može tražiti hapšenje i izručivanje lica sa Kosova koja su optužena u Srbiji samo na osnovu posebnih međudržavnih sporazuma sa zemljama sa kojima ima takve sporazume.Ostale vesti

Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023
Abazović: ZSO ne treba formirati na etničkoj osnovi

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podele i produbilo podele.

  • 29.01.2023