Vesti
Politika

Usvojen Vučićev izveštaj o Kosovu

Poslanici Narodne Skupštine Srbije su izglasali Izveštaj o Kosovu koji je juče predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Usvojen Vučićev izveštaj o Kosovu
Vučić na sednici Skupštine Srbije (Foto Srđan Ilić)

Od ukupno 162 poslanika koji su prisustvovali posebnoj sednici Narodne skupštine, 145 poslanika glasalo je za usvajanje Izveštaja.

Četiri poslanika je glasalo protiv, dok uzdržanih nije bilo. Trinaest poslanika Narodne skupštine nije glasalo.

Nakon što su poslanici izglasali izveštaj o KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima i tom prilikom zahvalio narodnim poslanicima i svima koji su učestvovali u raspravi, koji su komentarisali izveštaj o radu.

Vučić je rekao da je još jedan težak dan iza Srbije koji govori "kakve su namere albanskih vlastodržaca i onih koji ih u tome podržavaju".

"Sve te priče kako je to deo borbe protiv korupcije je smešna. Kada pogledate broj uhapšenih Srba i broj uhapšenih Albanaca, ispostaviće se da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci. Složićete se, da to i nema nekog smisla", istakao je predsednik i dodao:

"Situacija nije nimalo laka, ali naša odlučnost i vera u sebe i ozbiljnost države, verujem i svih ljudi u našoj zemlji, a pre svega hrabrost našeg naroda na KiM, motivisaće nas da radimo još marljivije i još posvećenije i da budemo dovoljno sposobni da im garantujemo bezbednost i sigurnost", istakao je predsednik.

Dodao je i da je zadovoljan što je mogao da čuje primedbe za koje je, kako kaže, smatrao da nemaju osnova.

"Mnogo toga je pred nama, ali posle današnjeg napada stvari neće biti iste i nećemo sutra reći da je sve završeno. Biće drugačiji odnos i prema albanskim pregovaračima i prema svima onima koji su se i danas pravili blesavi govoreći nam kako je to borba protiv korupcije", naveo je Vučić.

U Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obrazlažući izveštaj rekao da je "vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine".

Ako bude kompromisa, narod će o tome morati da se izjasni, a referendum će biti obavezujući, poručio je predsednik i istakao da ćemo dobiti više nego što smo imali.

Rasprava o izveštaju trajala je dva dana.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021