Vesti
Politika

Usvojen sporazum Kosova i Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak

Vlada Kosova je u načelu danas usvojila sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak. 
Usvojen sporazum Kosova i Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak
Illustracija (Foto Kontakt)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bljerim Gašani rekao je da je ovaj nacrt sporazuma u duhu zajedničkih interesa u okviru bilateralne saradnje i da ima za cilj ukidanje privremene dozvole boravka državljana dve zemlje.

Pojasnio je da ukidanje privremene dozvole sa Albanijom znači uklanjanje kriterijuma predvidjenih relevantnim zakonom za strance za opremu sa dozvolom za privremeni boravak.

On je pojasnio da nakon stupanja na snagu sporazuma gradjani Kosova i Albanije mogu da borave na teritoriji druge države do pet godina radi spajanja porodice, preduniverzitetskog obrazovanja i višeg obrazovanja, naučnih istraživanja, humanitarnih razloga, žrtava trgovine ljudima, migranata i stranaca.

Vlada Kosova usvojila je i inicijativu za izmenu Sporazuma izmedju Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Kruševo (u opštini Dragaš) – Šištavec (Kukes Albanija) i inicijativu za zaključivanje Medjunarodnog sporazuma izmedju dve zemlje o regulisanju režima lokalnog pograničnog saobraćaja.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022