Vesti
Politika

Usvojen sporazum Kosova i Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak

Vlada Kosova je u načelu danas usvojila sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak. 
Usvojen sporazum Kosova i Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak
Illustracija (Foto Kontakt)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bljerim Gašani rekao je da je ovaj nacrt sporazuma u duhu zajedničkih interesa u okviru bilateralne saradnje i da ima za cilj ukidanje privremene dozvole boravka državljana dve zemlje.

Pojasnio je da ukidanje privremene dozvole sa Albanijom znači uklanjanje kriterijuma predvidjenih relevantnim zakonom za strance za opremu sa dozvolom za privremeni boravak.

On je pojasnio da nakon stupanja na snagu sporazuma gradjani Kosova i Albanije mogu da borave na teritoriji druge države do pet godina radi spajanja porodice, preduniverzitetskog obrazovanja i višeg obrazovanja, naučnih istraživanja, humanitarnih razloga, žrtava trgovine ljudima, migranata i stranaca.

Vlada Kosova usvojila je i inicijativu za izmenu Sporazuma izmedju Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Kruševo (u opštini Dragaš) – Šištavec (Kukes Albanija) i inicijativu za zaključivanje Medjunarodnog sporazuma izmedju dve zemlje o regulisanju režima lokalnog pograničnog saobraćaja.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021