Vesti
Politika

Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19

Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsedavajuća kosovske skupštine, Vjosa Osmani zahvalila se poslanicima koji su glasali i navela da je posle „pet meseci napora da se prevaziđu političke prepreke, bezbroj sastanaka i pokušaja da se poveća podrška, Parlament napokon usvojio anti-covid zakon“.

Ovu inicijativu pokrenula je upravo Vjosa Osmani zajedno sa još pet poslanika kosovske skupštine, dodala je ona u svojoj objavi na Tviteru.

Nacrt Zakona o suzbijanju pandemije pokrenut je 15.aprila, a nakon što je kosovski Ustavni sud proglasio nevažećom odluku o uvođenju ograničenog kretanja zbog pandemije kovid-19 koju je 23. marta donela kosovska vlada, koju je tada predvodio Aljbin Kurti.

Ustavni sud je tada ocenio da ograničenja propisana odlukom Vlade nisu „propisana zakonom“, te su u suprotnosti sa pravima propisanim članovima 35, 36 i 43, kao i članom 55 Ustava kojim se u prvom stavu jasno definiše da se osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom, mogu ograničiti samo zakonom i pojasnio da Vlada ne može da ograniči bilo koja osnovna prava i slobode odlukama osim ako zakonom Skupštine nije predviđeno ograničenje istih.

Zakon o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, sastoji se samo od osam članova. U njemu se kaže da ovaj „zakon ima za cilj da stvori potrebni pravni prostor za organe Kosova, u cilju suzbijanja i sprečavanja pandemije.“

Između ostalog, zakon predviđa i proširenje nadležnosti kosovskog ministarstva zdravlja kojem se u uslovima pandemije, pored nadležnosti iz Zakona o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti omogućava i privremeno „ograničenje ljudskih prava i sloboda“ osim onih zaštićenih Ustavom „u meri u kojoj je to neophodno za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kovid-19“.

Za ograničavanje slobode kretanja, javnog okupljanja i privatnosti, moguće je samo uz „pružanje dovoljno detaljnog obrazloženja koja dokazuju direktnu vezu između ograničenja i preuzetih mera za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kovid-19“.

Na Kosovu je trenutno situacija sa pandemijom regulisana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, dok se kazne u slučaju nepoštovanja odluka takođe baziraju na ovom zakonu.

Zakon o prevenciji i suzbijanju protiv zaraznih bolesti nije predvidio pandemiju poput kovid-19, pa su prema tome neki poslanici kosovske skupštine, ali i pravnici zatražili usvajanje novog zakona, koji bi bio pogodniji za okolnosti koje je prouzrokovala pandemija kovid-19.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021