Vesti
Politika

Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19

Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Predsedavajuća kosovske skupštine, Vjosa Osmani zahvalila se poslanicima koji su glasali i navela da je posle „pet meseci napora da se prevaziđu političke prepreke, bezbroj sastanaka i pokušaja da se poveća podrška, Parlament napokon usvojio anti-covid zakon“.

Ovu inicijativu pokrenula je upravo Vjosa Osmani zajedno sa još pet poslanika kosovske skupštine, dodala je ona u svojoj objavi na Tviteru.

Nacrt Zakona o suzbijanju pandemije pokrenut je 15.aprila, a nakon što je kosovski Ustavni sud proglasio nevažećom odluku o uvođenju ograničenog kretanja zbog pandemije kovid-19 koju je 23. marta donela kosovska vlada, koju je tada predvodio Aljbin Kurti.

Ustavni sud je tada ocenio da ograničenja propisana odlukom Vlade nisu „propisana zakonom“, te su u suprotnosti sa pravima propisanim članovima 35, 36 i 43, kao i članom 55 Ustava kojim se u prvom stavu jasno definiše da se osnovna prava i slobode zagarantovane Ustavom, mogu ograničiti samo zakonom i pojasnio da Vlada ne može da ograniči bilo koja osnovna prava i slobode odlukama osim ako zakonom Skupštine nije predviđeno ograničenje istih.

Zakon o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, sastoji se samo od osam članova. U njemu se kaže da ovaj „zakon ima za cilj da stvori potrebni pravni prostor za organe Kosova, u cilju suzbijanja i sprečavanja pandemije.“

Između ostalog, zakon predviđa i proširenje nadležnosti kosovskog ministarstva zdravlja kojem se u uslovima pandemije, pored nadležnosti iz Zakona o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti omogućava i privremeno „ograničenje ljudskih prava i sloboda“ osim onih zaštićenih Ustavom „u meri u kojoj je to neophodno za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kovid-19“.

Za ograničavanje slobode kretanja, javnog okupljanja i privatnosti, moguće je samo uz „pružanje dovoljno detaljnog obrazloženja koja dokazuju direktnu vezu između ograničenja i preuzetih mera za suzbijanje i sprečavanje širenja bolesti kovid-19“.

Na Kosovu je trenutno situacija sa pandemijom regulisana Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, dok se kazne u slučaju nepoštovanja odluka takođe baziraju na ovom zakonu.

Zakon o prevenciji i suzbijanju protiv zaraznih bolesti nije predvidio pandemiju poput kovid-19, pa su prema tome neki poslanici kosovske skupštine, ali i pravnici zatražili usvajanje novog zakona, koji bi bio pogodniji za okolnosti koje je prouzrokovala pandemija kovid-19.Ostale vesti

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020
Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra
O Zajednici srpskih opština se neće razgovarati, kazao je na konferenciji za medije u Prištini premijer Kosova Avdulah Hoti i dodao da ne zna hoće li će se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za 28. septembar uopšte održati.
  • 24.09.2020
Štrahe: Sever Kosova treba dati Srbima
Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ocenio da bi sever Kosova trebalo da pripadne Srbima.
  • 24.09.2020
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
  • 24.09.2020
Dijalog Beograda i Prištine pravi je put za postizanje dogovora, ali polazna tačka ne može da bude za Srbiju ponižavajuća i neprihvatljiva, a to je nezavisnost Kosova, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. UN moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, ocenio je Vučić.
  • 24.09.2020
RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020