Vesti
Politika

Usvojen Nacrt zakona o formiranju vojne policije pri KBS-u

Poslanici Skupštine u Prištini usvojili su Nacrt zakona o vojnoj policiji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koji će biti primenjivan na vojno osoblje, civilno osoblje KBS-a i Ministarstva odbrane, građane ili strance, čije aktivnosti narušavaju ili ometaju Kosovske bezbednosne snage. Za Nacrt zakona u drugom čitanju glasala su 74 poslanika.
Usvojen Nacrt zakona o formiranju vojne policije pri KBS-u
Skupština Kosova (Foto Kim)

Vojna Policija (VP), prema nacrtu zakona, vrši svoju jurisdikciju na teritoriji Kosova i u misijama u inostranstvu u podršci KBS-u.

Ima misiju da pruža policijske usluge i borbenu podršku KBS-u u zemlji i inostranstvu u ispunjavanju misije KBS-a.

"Vrši svoja ovlašćenja u kasarnama ili na područjima delovanja u kojima deluje KBS, u prostorijama Ministarstva odbrane (MO), van kasarne protiv osoblja KBS-a i MO, i lica koja krše zakonske naloge VP-a. VP vrši svoju vlast nad svim vojnim i civilnim entitetima, lokalnim i stranim, sa ili bez državljanstva, koji svojim delovanjem ugrožavaju aktivnost KBS-a unutar i van Kosova", navedeno je u nacrtu.

Vojna Policija je "ovlašćena da koristi silu, vatreno oružje, alate i opremu u svojoj upotrebi, u skladu sa principima proporcionalnosti i nužnosti, kako bi ispunila ovlašćenja i dužnosti u skladu sa važećim zakonodavstvom. U skladu sa ovim članom, Ministar Odbrane donosi podzakonski akt".

Takođe, ima pravo da ograničava kretanje, zaustavlja, hapsi i prati osobe.

Parlament u Prištini usvojio je u decembru 2018. godine zakon koji reguliše desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku, bez promene naziva.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022