Vesti
Politika

Ustavni sud privremeno suspendovao Tačijevu odluku

Ustavni sud Kosova suspendovao je dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija kojim za mandatara za sastav nove vlade imenuje Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.
Ustavni sud privremeno suspendovao Tačijevu odluku
Ustavni sud Kosova (Foto RSE)

Ustavni sud je Tačijev ukaz suspendovao do 29. maja, za kada se očekuje da bude doneta konačna odluka, navodi Koha. Ova mera je privremena i ona ne dozvoljava Skupštini Kosova da izglasa novu vladu.

Ustavni sud je doneo odluku uoči zasedanja Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se glasa o novoj vladi.

Tači je juče doneo dekret kojim je Hotija imenovao za mandatara. Ovu odluku je doneo nakon niza sastanaka sa predstavnicima političkih partija nakon pada kosovske vlade.

Pokret Samoopredeljenje je nakon Tačijeve odluke podneo žalbu Ustavnom sudu.Ostale vesti

Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
  • 02.02.2023
Lajčak i Saracin o dijalogu Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak  razgovarao sa nemačkim emisarom za Balkan Manuelom Saracinom.
  • 02.02.2023