Vesti
Politika

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade

Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Arifi, poslanik Aškalija, bio je jedan od 61 poslanika koji su glasali za izbor vlade Avdulaha Hotija, nakon smene vlade Aljbina Kurtija.

Iz pokreta Samoopredeljenje tvrde da je glas poslanika Arifija nevažeći zbog činjenice da je osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog prevare sa subvencijama.

Uprkos konačnoj presudi iz 2019. godine, Arifi je učestvovao na dve sednice skupštine, 25. marta, glasajući za svrgavanje vlade Kurtija, dok je na sednici 3. juna njegov glas bio presudan za formiranje nove vlade Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.

Predstavnik pokreta Samoopredeljenje Bljerim Salahu ponovio je tokom javne rasprave da je Etem Arifi izgubio mandat poslanika, da je osuđen i da stoga nije mogao da upotrebi svoj glas za podršku vlade Avdulaha Hotija.

Salahu je zahtevao od članova Ustavnog suda da proglase nevažećim glas poslanika Arifija, a samim tim i obaranje vlade Avdulaha Hotija.

Pravni savetnik predsednice skupštine Artan Murati, tokom rasprave rekao je da sud nije obavestio kosovsku skupštinu o više presuda, posebno u slučaju Etema Arifija.

"Kao zaključak, praksa neobaveštavanja Skupštine od strane sudova stvara pravne i ustavne nejasnoće, koje su evidentne u predmetnom slučaju", rekao je Murati.

Predstavnik kosovske vlade Besnik Beriša je na raspravi rekao da je neprihvatljiv zahtev pokreta Samoopredeljenje da se glas poslanika Arifija za formiranje vlade proglasi nevažećim.

Beriša je naveo da poslanik Arifi nije imao kaznu kojom mu je uskraćeno pravo glasa.

Iz pokreta Samoopredeljenje su kazali da Arifiju treba oduzeti mandat poslanika jer je time narušen institucionalni integritet parlamenta.

Rasprava je završena bez odluke Ustavnog suda, a predsednica Arta Rama-Hajrizi je najavila donošenje odluke za nekoliko dana.

"Čim sud donese odluku, stranke će biti obaveštene. Kada se donese pismena odluka, ona se šalje svima. Stranke će biti obaveštene na vreme ", rekla je Rama Hajrizi.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021