Vesti
Politika

Ustavni sud Kosova sutra o zahtevu DPK

Ustavni sud Kosova održaće sutra javnu sednicu o zahtevu Demokratske partije Kosova da se oceni ustavnost toka sednice Skupštine Kosova 17. jula na kojoj je za predsednika izabran Isa Mustafa.
Ustavni sud Kosova sutra o zahtevu DPK
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Postupajući po zahtevu DPK Ustavni sud je prethodno doneo odluku o suspenziji položaja predsednika Skupštine Kosova do konačne odluke suda.

Očekuje se da na sednici dođe do sučeljavanja stavova DPK i postizborne koalicije Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, kojima se pridružio i pokret Samoopredeljenje.

DPK smatra da je Isa Mustafa za predsednika skupštine izabran protivustavno i protivzakonito i da samo ona, kao pobednička koalicija okupljena pre izbora, ima ustavno pravo da iz svojih redova ima predsednika Skupštine Kosova.

S druge strane, postizborna koalicija će preko svog predstavnika insistirati da je izbor Mustafe bio zakonit i u skladu sa Ustavom i zatražiti da se nastavi sa konstituisanjem skupštine izborom potpredsednika iz redova DPK, Srpske liste i još jednog predstavnika postizborne koalicije.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023