Vesti
Politika

Ustavni sud Kosova ponovo ima kvorum

Američki sudija Robert Karolajn (Carolan) obavestio je Ustavni sud Kosova da se vraća u taj sud, saopštio je sud uz obrazloženje da ta institucija sada ponovo ima potreban kvorum za odlučivanje.

Ustavni sud Kosova ponovo ima kvorum
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Karolajn je nedavno obavestio javnost da neće više učestvovati u radu suda, čime je bilo ugroženo funkcionisanje te institucije. Sa još dvoje međunarodnih sudija, Karolajn je 31. avgusta bio imenovan u sastav Ustavnog suda Kosova.

"Ustavni sud Kosova pozdravlja najavu da će sudija Robert Karolajn nastaviti svoj rad u sudu", saopštio je Ustavni sud dodajući da je američki sudija u tom sudu "bio angažovan od njegovog osnivanja".Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020