Vesti
Politika

Ustavni sud Kosova: Mandat prvo Tačiju

Mandatara za sastav vlade, prema odluci Ustavnog suda Kosova, dobija partija odnosno predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova.
Ustavni sud Kosova: Mandat prvo Tačiju
Priština (foto Kim)

U odluci suda konstatuje se da se pod pojmom "politička partija ili koalicija" podrazumeva ona koja je registrovana shodno Zakonu o opštim izborima, koja učestvuje kao izborni subjekat, uvrštena je na glasačkim listićima, pređe cenzus i sledstveno dobija mesta u skupštini.

Da partija ili koalicija ima većinu u skupštini, znači da ima najviše mesta u skupštini, bila to apsolutna ili relativna većina, kaže se u odluci.

Predsednik prema ustavu predlaže skupštini kandidata za premijera, predloženog od politicke partije ili koalicije koja ima najviše mesta u skupštini.

U slučaju da predloženi kandidat za premijera ne dobije neophodne glasove, predsednik određuje drugog kandidata za premijera nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje su ispunile navedene uslove, ističe se u odluci Ustavnog suda.Ostale vesti

Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021
Rada Trajković: MUP mi ukinuo obezbeđenje
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je za portal Nova.rs da joj je MUP Srbije ukinuo obezbeđenje. Trajkovićeva je kazala da joj je rečeno da je "prošla potreba za praćenjem, s obzirom na to je da relaksirana njena bezbednost".
  • 23.02.2021
Kurti: Otvorićemo novo poglavlje u dijalogu
Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će Priština otvoriti novo poglavlje kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.
  • 22.02.2021
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
  • 22.02.2021
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
  • 22.02.2021