Vesti
Politika

Ustavni sud Kosova: Mandat prvo Tačiju

Mandatara za sastav vlade, prema odluci Ustavnog suda Kosova, dobija partija odnosno predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova.
Ustavni sud Kosova: Mandat prvo Tačiju
Priština (foto Kim)

U odluci suda konstatuje se da se pod pojmom "politička partija ili koalicija" podrazumeva ona koja je registrovana shodno Zakonu o opštim izborima, koja učestvuje kao izborni subjekat, uvrštena je na glasačkim listićima, pređe cenzus i sledstveno dobija mesta u skupštini.

Da partija ili koalicija ima većinu u skupštini, znači da ima najviše mesta u skupštini, bila to apsolutna ili relativna većina, kaže se u odluci.

Predsednik prema ustavu predlaže skupštini kandidata za premijera, predloženog od politicke partije ili koalicije koja ima najviše mesta u skupštini.

U slučaju da predloženi kandidat za premijera ne dobije neophodne glasove, predsednik određuje drugog kandidata za premijera nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje su ispunile navedene uslove, ističe se u odluci Ustavnog suda.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020