Vesti
Politika

“Uslovi za održavanje izbora ne postoje”

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović smatra da uslovi za održavanje izbora ne postoje, dok direktor TV Mir Nenad Radosavljević ističe da su izbori još jedna igra koja može izazvati nestabilnost.
“Uslovi za održavanje izbora ne postoje”
Kosovska Mitrovica (Foto Kim arhiva)

Potpredsednica građanske inicijative SDP Ksenija Božović ističe da ustav nalaže da se izbori raspišu, ali da uslova za njihovo održavanje nema i da će jedino ako uslovi budu stvoreni učestvovati na izborima.

“Malo je čudna odluka da se sada u ovom trenutku raspišu izbori, ali pratićemo situaciju. Ljudi sumnjaju da su u pitanju opet dogovori, ali moramo sačekati da bismo videli kako će se situacija dalje odvijati. Uslovi za održavanje izbora ne postoje, ovo je nešto novo za nas, razmislićemo i nakon razgovora videćemo kakvu ćemo odluku doneti, sve zavisi od uslovam koji budu stvoreni za izbore, da li ćemo se kandidovati ili ne”, rekla je Ksenija Božović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević ističe da ne zna šta je smisao da se izbori sada raspisuju, “osim da bi se izazvala nestabilnost na severu Kosova”.

“Ne verujem da će doći do nekih bitnijih promena, ni da će izbori biti demokratski, regularni i legitimni. To je igra između onoga što je struktura vlasti u Prištini i strukture vlasti u Beogradu, te njihove igre ne možemo da prozremo do kraja, ali je sigurno da imaju lošu nameru, i da će to izazvati nestabilnost, a možda i nešto što je gore od toga, a to je nasilje”, reka je Radosavljević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke kao znak protesta zbog uvedenih taksi na srpske proizvode.

Izbori će se, kako je najavljeno iz kabineta predsednika održati 19. maja.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022