Vesti
Politika

“Uslovi za održavanje izbora ne postoje”

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović smatra da uslovi za održavanje izbora ne postoje, dok direktor TV Mir Nenad Radosavljević ističe da su izbori još jedna igra koja može izazvati nestabilnost.
“Uslovi za održavanje izbora ne postoje”
Kosovska Mitrovica (Foto Kim arhiva)

Potpredsednica građanske inicijative SDP Ksenija Božović ističe da ustav nalaže da se izbori raspišu, ali da uslova za njihovo održavanje nema i da će jedino ako uslovi budu stvoreni učestvovati na izborima.

“Malo je čudna odluka da se sada u ovom trenutku raspišu izbori, ali pratićemo situaciju. Ljudi sumnjaju da su u pitanju opet dogovori, ali moramo sačekati da bismo videli kako će se situacija dalje odvijati. Uslovi za održavanje izbora ne postoje, ovo je nešto novo za nas, razmislićemo i nakon razgovora videćemo kakvu ćemo odluku doneti, sve zavisi od uslovam koji budu stvoreni za izbore, da li ćemo se kandidovati ili ne”, rekla je Ksenija Božović u telefonskoj izjavi RTV Kim.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević ističe da ne zna šta je smisao da se izbori sada raspisuju, “osim da bi se izazvala nestabilnost na severu Kosova”.

“Ne verujem da će doći do nekih bitnijih promena, ni da će izbori biti demokratski, regularni i legitimni. To je igra između onoga što je struktura vlasti u Prištini i strukture vlasti u Beogradu, te njihove igre ne možemo da prozremo do kraja, ali je sigurno da imaju lošu nameru, i da će to izazvati nestabilnost, a možda i nešto što je gore od toga, a to je nasilje”, reka je Radosavljević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podneli su ostavke kao znak protesta zbog uvedenih taksi na srpske proizvode.

Izbori će se, kako je najavljeno iz kabineta predsednika održati 19. maja.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020