Vesti
Politika

Uslovi Srpske liste za ulazak u Vladu Kosova

“Da bi Srpska lista bila deo Vlade Kosova prethodno bi trebalo da budu ispunjeni neki uslovi”, smatra Aleksandar Jablanović.
Uslovi Srpske liste za ulazak u Vladu Kosova
Aleksandar Jablanović (Foto Tanjug)

Jablanović je za prištinski list “Zeri” rekao da su ti uslovi povratak raseljenih, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga, poništavanje privatizacije i vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

On je dodao da poslanici liste ”Srpska” neće glasati za ustavne i izborne promene ukoliko im se ne ispune uslovi koje su postavili Prištini ali i da neće učestvovati u novoj vladi ukoliko nema spremnosti za sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i povratka svih raseljenih Srba.

Za razliku od ”Srpske” poslanici parlamentarne grupe ”Šest Plus”, obećavaju da će za ustavne i izborne promene glasati bez uslova, pišu “Zeri”.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020