Vesti
Politika

Uslovi Srpske liste za ulazak u Vladu Kosova

“Da bi Srpska lista bila deo Vlade Kosova prethodno bi trebalo da budu ispunjeni neki uslovi”, smatra Aleksandar Jablanović.
Uslovi Srpske liste za ulazak u Vladu Kosova
Aleksandar Jablanović (Foto Tanjug)

Jablanović je za prištinski list “Zeri” rekao da su ti uslovi povratak raseljenih, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga, poništavanje privatizacije i vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

On je dodao da poslanici liste ”Srpska” neće glasati za ustavne i izborne promene ukoliko im se ne ispune uslovi koje su postavili Prištini ali i da neće učestvovati u novoj vladi ukoliko nema spremnosti za sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i povratka svih raseljenih Srba.

Za razliku od ”Srpske” poslanici parlamentarne grupe ”Šest Plus”, obećavaju da će za ustavne i izborne promene glasati bez uslova, pišu “Zeri”.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020