Vesti
Politika

Uskoro odluka o zabrani srpskih ’’paralelnih sportskih aktivnosti’’

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu.
Uskoro odluka o zabrani srpskih ’’paralelnih sportskih aktivnosti’’
Ilustracija (Foto istock)

Ovaj potez je usledio nakon što je Srbija onemogućila učešće kosovskim bokserima na Svetskom prvenstvu u boksu koje je u toku u Beogradu, zbog državnih obeležja.

Čeku je kazao da će o preporukama, a na osnovu kojih će vlasti poduzeti mere, odlučiti Nacionalni savet za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava u sportu. Podsetio je da na Kosovu funkcionišu mnoge paralelne strukture srpskih federacija, u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Čeku je tokom pres konferencije sa kosovskom reprezentacijom boksa u ime Vlade Kosova oštro osudio onemogućavanje učešća kosovskih sportista na takmičenju u Beogradu. On je dodao da je takva odluka kršenje svih međunarodnih, sportskih pravila.

„Smatramo da je ovakva odluka organizatora Svetskog takmičenja u Beogradu doneta po direktivama Vlade Srbije“, kazao je Čeku. On je dodao da je u nedelju zatraženo od stranih ambasada na Kosovu da reaguju i omoguće odlazak kosovskih sportista, ali da i pored mnogih zahteva, kako na institucionalnom tako na nivou sportskih organizacija, kosovskim sportistima nije omogućen odlazak na takmičenje.

Dodao je da je „pristup Srbije prevazišao svet sporta, pretvarajući ga u političko pitanje“.

„Tražili smo reakciju i EU, koji je u drugim slučajevima bio veoma pažljiv prilikom reakcija, ali za čudo do sada od EU nema ni jedne reakcije čistog kršenja osnovnih prava sportista“, istakao je Čeku.

On je pozvao Međunarodnu boksersku federaciju i Međunarodni olimpijski komitet da poduzmu adekvatne mere nad organizatorom, u suprotnom, „bićemo primorani da primenimo sve zakonske puteve protiv kažnjavanja naših sportista i države Kosova“.

Svetsko prvenstvo u boksu, koje se ove godine održava u Beogradu, počelo je u nedelju, 24. oktobra i trajaće do 6. novembra, međutim Kosovo neće učestvovati u takmičenju jer srpske vlasti nisu dozvolile kosovskim sportistima da uđu na teritoriju Srbije.

Bokserska federacija Kosova je 2014. godine postala punopravni član Svetske bokserske federacije.

Iz Svetske bokserske federacije su 23. oktobra za RSE naveli kako je Kosovo njihov punopravni član, te da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce.

“AIBA očekuje da delegacija Kosovskog bokserskog saveza neće biti tretirana drugačije nego bilo koja druga delegacija, članica AIBA – e”, naveli su. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu učestvuje 500 sportista iz preko 88 zemalja a takmičiće se u 13 kategorija.

Kosovo su trebala da predstavljaju tri boksera - Baškim Bajoku, Špetim Bajoku i Patriot Behrami.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021