Vesti
Politika

Uskoro nove table duž linije Kosova sa Srbijom

U narednom periodu Kfor će, angažujući civilnu firmu, zameniti postojeće table duž administrativne linije Kosova i Metohije sa Srbijom, koji su, kako navode u toj međunarodnoj organizaciji za "Politiku", u veoma lošem stanju zbog izloženosti vremenskim prilikama.
Uskoro nove table duž linije Kosova sa Srbijom
Prelaz Merdare (Foto Kim)

Portparol Kfora Vinčenco Graso rekao je za "Politiku" da se znakovi menjaju kako bi se izbeglo da pripadnici Kfora i Unmika prekrše sporazum sa Vojskom Srbije tako što bi "slučajno prešli administrativnu liniju razgraničenja".

On je kazao da je administrativna linija uspostavljena u vojne svrhe i da nema nikakve veze sa zvaničnim sadašnjim ili budućim granicama.

Odgovarajući na navode da su Srbi uplašeni i zbunjeni najavljenim aktivnostima Kfora, Graso je rekao da nema razloga za strah ili zbunjenost.

"Ljudi znaju da mogu da imaju poverenja u Kfor. Zato Kfor i izdaje sopštenja u cilju informisanja i da bi se izbegle bilo kakve spekulacije ili neosnovani strah", rekao je Graso.

On je kazao da se znakovi sad menjaju jer su postavljeni pre dve decenije, oštećeni su vremenskim uslovima, a neki su uklonjeni.

Dodao je da će biti zamenjeno 70 znakova na više od 20 različitih lokacija.

On je istakao i da ti znakovi nemaju nikakav uticaj niti važenje za građane i da predstavljaju referencu samo za osoblje Kfora i Unmika.

Graso je istakao i da Kfor ne uspostavlja granice, da je nepristrasan i da ne favorizuje nikoga.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021