Vesti
Politika

US: Odluka Tačija ustavna, CIK može da sprovede izbore

Odluka predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju članova CIK u skladu je sa kosovskim ustavom, ocenio je Ustavni sud.
US: Odluka Tačija ustavna, CIK može da sprovede izbore
Hašim Tači (Foto Kim)

Kosovska CIK trenutno ima dva člana manje od predviđenog broja, ali je ocenjeno da je i bez njih ona funkcionalna i da može da organizuje vanredne parlamentarne izbore.

Bez svog predstavnika i člana u izbornoj komisiji su ostale Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) Fatmira Ljimaja, a stav Ustavnog suda objavljen je na internet stranici te pravosudne institucije.

Tači je marta ove godine imenovao članove CIK, a u mišljenju Suda se kaže da ta njegova odluka nije u suprotnosti s kosovskim ustavom.

Zahtev za ocenu ustavnosti Tačijeve odluke podneli su ranije Biljal Sherifi iz Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i 29 drugih poslanika kosovskog parlamenta.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020