Vesti
Politika

Ðurić: Srbi na KiM su bili i ostaju jedinstveni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da su Srbi na Kosovu bili i da ostaju jedinstveni, te da će oni koji iznutra pokušaju da naruše to jedinstvo snositi posledice. 
Ðurić: Srbi na KiM su bili i ostaju jedinstveni
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Nadam se da je ovo bio dovoljan nauk svima koji bi mogli da pomisle da je moguće biti politički predstavnik srpskog naroda na KiM, a raditi bez konsultacija sa Vladom Srbije i protivno volji srpskog naroda u pokrajini. Situacija, u političkom smislu, mora biti vraćena na pređašnje stanje, a o daljim političkim konsekvencama razmišljaćemo nakon što u prvoj fazi anuliramo štetu nastalu neodgovornošću pojedinaca", poručio je Ðurić u novogodišnjem intervjuu nedeljniku "Jedinstvo".

Prema njegovim rečima, kada su Srbi okupljeni u snažnom i jedinstvenom političkom frontu to promotere samoproglašenog Kosova podseća na činjenicu da je projekat lažne kosovske državnosti neostvariv dok god postoji država Srbija i Srbi na KiM.

"Jasno je da bi politički podeljen i razjedinjen srpski narod na Kosmetu više išao naruku njihovim interesima, i zato to nejedinstvo ponekad nastoje da proizvedu raznim sredstvima. Ali, i srpski narod ima svoj interes, a to je da KiM ostane u sastavu Srbije. Dok god je tako, nijedan srpski političar na KiM neće smeti da računa na to da će moći da za novac ili privilegije izneveri srpski nacionalni interes i da prođe bez posledica", rekao je Ðurić.

Ogledalo jedinstva srpskog naroda na KiM, biće, kako je objasnio, i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Još jednom poručujem jasno i glasno: ako Priština do Sretenja na formira Zajednicu srpskih opština, formiraćemo je mi. Srbi na KiM čekaju čitave tri godine da Priština počne da sprovodi dogovor koji je od ključnog značaja za naš narod. Naravno da ne može da ceka doveka", rekao je Ðurić.

Kako je istakao, tri godine miniranja i neumesnih izgovora je za nama, i srpski narod će, ukoliko se samostalno upusti u formiranje ZSO, između ostalog, stati i u odbranu smisla briselskog dijaloga, budući da smislenog dijaloga ne može biti ako se data reč i preuzete obaveze ne poštuju.

"Želja Prištine da u Briselu dobije nešto, a da ne da ništa svedoči o neodgovornosti, nedozrelosti i nekredibilnosti tamošnjih političkih aktera. Naravno da se tako ne možemo dogovarati. Pritom je vrhunski cinizam to što ovih dana iz Prištine Srbima stižu preteće poruke i podsećanja na takozvane balvan revolucije. A ja im odgovaram da se balvani i barikade ne postavljaju tamo gde ima kapaciteta za institucionalno rešavanje problema. Srbi upravo žele da u ZSO imaju valjan institucionalni okvir za uređenje svog života na KiM, a Priština je ta koja im to pravo osporava", rekao je Ðurić.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020