Vesti
Politika

Ðurić: Dijalog je za Vašington odgovornost Brisela

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić kaže da se u Vašingtonu na dijalog Beograda i Prištine gleda kao na odgovornost Brisela, prenosi Tanjug.
Ðurić: Dijalog je za Vašington odgovornost Brisela
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

"Ovde se dijalog vidi pre svega kao odgovornost Brisela. Uz sve još nisu završena važna imenovanja zvaničnika zaduženih za naš region u novoj administraciji. Iskoristićemo svaku priliku da sa njima podelimo našu viziju kompromisnog rešenja, ali i elementarno održivog rešavanja odnosa s našom južnom pokrajinom, kao i transformacije čitavog regiona u region uspeha", naveo je Ðurić.

Ambasador kaže da dane u Vašingtonu često provodi u društvu i blizini čelnih ljudi u raznim oblastima života te moćne i velike zemlje.

"To je dragoceno iskustvo, sve to doprinosi jedinstvnoj atmosferi moje misije u Vašingtonu", rekao je Ðurić.

Ðurić je naveo da, nedavna tvrdnja Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, da su korekcija granica i podela Kosova jedino održivo rešenje, nije uopšte na dnevnom redu Bajdenove administracije.

On je dodao da sa američkim zvaničnima svakodnevno razgovara o neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja kada je reč o kosovskom pitanju.

Ðurić za  Srpski telegraf kaže i da je predsednik SAD Džozef Bajden u svakom trenutku dobrodošao u Beograd.

"Usudiću se da kažem da mislim da bi bio dočekan bolje nego u mnogim državama u širem okruženju", rekao je Ðurić i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić američkom predsedniku Bajdenu bio sjajan domaćin 2006. godine i da Srbi, kao mudar istorijski narod, i te kako prepoznaju značaj izgradnje prijateljskih odnosa sa SAD.Ostale vesti

Pahor: Prevazići nesporazume i nastaviti dijalog
"Dijalog nije jednostavan i može se doći do kraja ukoliko postoji politička volja dveju strana", poručio je u Prištini slovenački predsednik Borut Pahor.
  • 29.11.2021
Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021