Vesti
Politika

Upućen poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj se tokom službene posete Sjedinjenim Državama sastao se sa zamenikom sekretara Ministarstva odbrane SAD Kolinom Kalom, kome je, u ime Vlade Kosova ponudio mogućnost za uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu, uz ocenu da bi to doprinelo regionalnom miru i stabilnosti na Balkanu.
Upućen poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu
Američki vojnici u sastavu KFOR-a (Foto Flickr)

Mehaj je obavestio zamenika sekretara Kala o radu Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ističući posvećenost Kosova da doprinosi pitanjima bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou, sa posebnim naglaskom na rešavanje izazova u novom globalnom geopolitičkom bezbednosnom okruženju, prenosi Kosva Press.

Takođe, ministar Mehaj je naveo da je aspekt bezbednosti i odbrane jedan od glavnih prioriteta Vlade Kosovo.

On se zahvalio zameniku sekretara Kalu za "unapređenje demokratije i postizanje ciljeva članstva u evroatlantskim strukturama".

"Što se tiče unapređenja stalnog partnerstva, ministar Mehaj je u ime Vlade Kosova ponudio podsekretaru Kahu mogućnost da uspostavi stalnu američku vojnu bazu na Kosovu, ocenjujući da će ona mnogo doprineti miru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu", navodi se u saopštenju.

Zamenik sekretara Kal je izrazio jzahvalnost za saradnju i partnerstvo, kao i na posvećenosti Kosova humanitarnoj operaciji za smeštaj avganistanskih izbeglica u okviru operacije NATO-a, a koju predvode SAD.

Kal je pohvalio partnerstvo u prvoj mirovnoj misiji pripadnika KBS-a u Kuvajtu, kao i učešće KBS-a u vežbi sa američkim i savezničkim snagama "Defender-Europe ’21".

Podsekretar Kal je ponovo potvrdio američku podršku evroatlantskim integracijama Kosova, ističući da vizija predsednika Bajdena za integraciju Zapadnog Balkana u EU ostaje na prioritetnom dnevnom redu.

 

 

On je naglasio da će podrška unapređenju kapaciteta KBS-a biti stalna. Pozitivno je ocenio pripreme za naredne mirovne misije, čime je dodatno povećana uloga Kosova kao doprinosioca miru u smislu globalne bezbednosti, zaključuje se.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021