Vesti
Politika

Upućen poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj se tokom službene posete Sjedinjenim Državama sastao se sa zamenikom sekretara Ministarstva odbrane SAD Kolinom Kalom, kome je, u ime Vlade Kosova ponudio mogućnost za uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu, uz ocenu da bi to doprinelo regionalnom miru i stabilnosti na Balkanu.
Upućen poziv SAD da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu
Američki vojnici u sastavu KFOR-a (Foto Flickr)

Mehaj je obavestio zamenika sekretara Kala o radu Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ističući posvećenost Kosova da doprinosi pitanjima bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou, sa posebnim naglaskom na rešavanje izazova u novom globalnom geopolitičkom bezbednosnom okruženju, prenosi Kosva Press.

Takođe, ministar Mehaj je naveo da je aspekt bezbednosti i odbrane jedan od glavnih prioriteta Vlade Kosovo.

On se zahvalio zameniku sekretara Kalu za "unapređenje demokratije i postizanje ciljeva članstva u evroatlantskim strukturama".

"Što se tiče unapreÄ‘enja stalnog partnerstva, ministar Mehaj je u ime Vlade Kosova ponudio podsekretaru Kahu mogućnost da uspostavi stalnu američku vojnu bazu na Kosovu, ocenjujući da će ona mnogo doprineti miru i regionalnoj stabilnosti na Balkanu", navodi se u saopštenju.

Zamenik sekretara Kal je izrazio jzahvalnost za saradnju i partnerstvo, kao i na posvećenosti Kosova humanitarnoj operaciji za smeštaj avganistanskih izbeglica u okviru operacije NATO-a, a koju predvode SAD.

Kal je pohvalio partnerstvo u prvoj mirovnoj misiji pripadnika KBS-a u Kuvajtu, kao i učešće KBS-a u vežbi sa američkim i savezničkim snagama "Defender-Europe ’21".

Podsekretar Kal je ponovo potvrdio američku podršku evroatlantskim integracijama Kosova, ističući da vizija predsednika Bajdena za integraciju Zapadnog Balkana u EU ostaje na prioritetnom dnevnom redu.

 

 

On je naglasio da će podrška unapreÄ‘enju kapaciteta KBS-a biti stalna. Pozitivno je ocenio pripreme za naredne mirovne misije, čime je dodatno povećana uloga Kosova kao doprinosioca miru u smislu globalne bezbednosti, zaključuje se.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022