Vesti
Politika

Upozorenja gradonačelnika Zubinog Potoka Tačiju

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je da će, ako predsednik Kosova Hašim Tači sledeći put dođe nenajavljen na Sever Kosova i Metohije "moći da uđe", ali da mu obećava "da sigurno neće moći da izađe".
Upozorenja gradonačelnika Zubinog Potoka Tačiju
Stevan Vulović (Foto Kontakt)

Vulović je ocenio da je dolazak Tačija na branu Gazivode "klasična provokacija", da očekuju, kao i uvek do sad, oštru reakciju Srbije i da su "učinili ono što je država (Srbija) od njih tražila u interesu opstanka našeg naroda i mira".

„Mi smo po svaku cenu hteli da sačuvamo mir po uputstvu države Srbije. Niko nije uhapšen“, rekao je Vulović.

Vulović je povodom današnjih dešavanja na jezeru Gazivode naveo da su predstavnici Srba iznenađeni, jer nisu verovali da Tači neće ispoštovati "ni jednu odluku i ni jedan dogovor medjunarodne zajednice i našeg pregovaračkog tima".

"Uspeli smo da uz velike napore sačuvamo mir, mada je eskalacija nasilja bila nadohvat ruke... Na svu sreću nije bilo incidenata, jer da jeste, narod bi reagovao i sigurno bi došlo do krvoprolića", rekao je Vulović, i dodao da su "cevi (ROSU) sve vreme bile uperene u prolaznike u blizini jezera Gazivode".Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023