Vesti
Politika

Uoči posete Junkera i Hana: Jasne poruke ili oproštajna poseta?

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i evropski komesar za susedsku politiku i razgovore o proširenju Johanes Han, nakon objavljivanje Strategije za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, krenuli su na svoju balkansku turneju. Kako je ranije najavljeno, nakon Makedonije, Srbije i Crne Gore evropski zvaničnici sutra stižu na Kosovo.
Uoči posete Junkera i Hana: Jasne poruke ili oproštajna poseta?
Johanes Han i Žan Klod Junker (Foto Tanjug)

Ako Srbija i Kosovo žele da napreduju na svojim putevima ka Evropskoj uniji neophodno je da postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, ocenjeno je u Strategiji za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan koja je predstavljena početkom februara u Strazburu.

“Kada čujem ono što je postala već mantra ’pravno obavezujući sporazum’, onda se zapitam da li ta evropska birokratija misli da pravno obavezujući dokument, potencirajući ’pravno’, mogu da donesu režimi koji su u sukobu sa funkcionisanjem prava, pravosudnog sistema i poštovanjem ljudskih prava“, kaže u izjavi za RTV Kim predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković.

Trajkovićeva smatra da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i komesar Johanes Han dolaze u oproštajnu posetu Zapadnom Balkanu, te da prilikom boravka na Kosovu neće moći da obećaju ništa što izlazi iz konsenzusa zemalja Evropske unije.

„Znamo da Španija bukvalno decidno ne prihvata prisustvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, na bilo kom mestu gde se Kosovo i Metohija promoviše kao država. U tom kontekstu, konsenzusa unutar same evropske zajednice nema“, smatra Trajkovićeva.

Sa druge strane, novinar i analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj smatra da evropski zvaničnici dolaze sa jasnom porukom, a to je da “Kosovo i Srbija trebaju što pre da postignu sporazum oko stvari koje treba da urade narednih godina“.

„Ne mislim da će Srbija sada priznati nezavisnost Kosova. Sada znamo neki datum za Srbiju, (za članstvo u EU) to je 2025. godina i do tada Srbija valjda neće biti prepreka na putu Kosova ka nekim internacionalnim institucijama kojima ono treba da se prključi. Ali, poruka Evropske unije je jasna - Srbija ne može da bude deo EU ako ne prizna Kosovo“, kaže Muškoljaj.

O tehničkom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu

Govoreći o nastavku pregovora delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, Rada Trajković strahuje da će se sprovesti samo sporazumi za koje je odgovorna srpska strana i dodaje da albanski političati nisu ispunili ni jednu obavezu proizašlu iz sporazuma potpisanih u Briselu.

„U celoj priči, mi ne znamo kad i u kom trenutku se kroji naša sudbina. Mi smo potpuno neinformisan narod koji, na žalost, treba da implementira njihove dogovore. To neznanje, ta neobaveštenost rezultira šokom, a nakon šoka ljudi se pakuju i odlaze“, kaže Trajkovićeva.

Muškoljaj kaže da kosovska strana u poslednje vreme najavljuje finalnu fazu dijaloga, koja je, prema njegovom mišljenju, neophodna.

„Neophodno je da se takozvani tehnički dijalog, iako svi znamo da to nije tehnički već politički dijalog, što pre završi, da se ti dogovori koji su postignuti što pre sprovedu, pogotovu deo koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština. Nema smisla postizati neke druge sporazume, ako ima još dosta sporazuma koje Kosovo i Srbija nisu sproveli.

Delegacije Beograda i Prištine nakon pauze od 14 meseci vratile su se za pregovarački sto. I ovoga puta razgovaralo se o sporazumima koji su postignuti, ali nisu sprovedeni na terenu.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021